9 съвета за обзавеждането на кухнята

През последните няколко години кухнята излезе от ролята на малкото неугледно помещение, отделено от дневната, и се превърна в центъра на съвременния дом, в който пием първото си кафе, докато хвърляме око на сутрешния блок, приготвяме вечеря, докато помагаме на хлапето с домашните, а в последните месеци за много хора играе ролята и на домашен офис.

Ето защо е важно обзавеждането на кухненската зона да е максимално удобно и да пасва на начина ни на живот. Подбрахме са вас няколко ценни съвета, за изграждането на практична и функционална кухня.

9 съвета за обзавеждането на кухнята

Кухненските шкафове

Бихте могли да заложите на готова кухня, включваща долни и горни шкафове, или пък да проектирате сами своето кухненско обзавеждане, комбинирайки различни кухненски модули. Ако интериорният дизайн не ви влече и не разполагате с излишно време, най-добре изберете готова кухня. Модулните кухни обаче дават повече възможности, и са по-подходящи за нестандартни пространства, които изискват специфичен дизайн.

Кухненските плотове

9 съвета за обзавеждането на кухнята

Важно е те да са достатъчно и да се почистват лесно. Кухненските плотове и гърбове непрекъснато са подложени на замърсяване. Затова е важно, да са изработени от лесен за почистване материал, без фуги или други неравности, които задържат мръсотия.

 

Интериорен разделител

За да отделите зоната на тенджерите и тиганите от гостите ви, които си пийват вино.  Ролята на кухненски разделител може да играе кухненският остров, или пък барплотът, на който пиете сутрин кафе. Дефинирането на кухненското пространство осигурява малко повече уединение и поставя границата между кухненската зона и тази на дневната и трапезарията.

9 съвета за обзавеждането на кухнята

9 съвета за обзавеждането на кухнята

Кухненския триъгълник

Става въпрос за триъгълника между хладилника, мивката и печката. Естественото движение по време на готвене е от хладилника през мивката към печката, като между тях е добре да разполагате с достатъчно работни плотове.  При проектирането на кухнята си представете, как точно ще се случва целия процес на готвене, за да си осигурите задоволителен краен резултат.

 

Трапезария

Повечето хора предпочитат голяма маса за хранене в трапезарията, но понякога  реалността измерена в квадратни метри ограничава избора ни до компактен комплект маса и столове. Ако и вие сте от хората, за които квадратите са кът, бихте могли да изберете сгъваемa маса, с която  да спечелите още малко пространство, когато не се налага да я използвате.

 9 съвета за обзавеждането на кухнята

Настилка

9 съвета за обзавеждането на кухнята

В модерните всекидневни, съчетаващи кухня, трапезария и хол е практично да комбинирате два вида настилки, в зависимост от предназначението на различните зони. Така например в кухненската зона е добре заложите на издръжлива настилка, като гранитогрес, а за зоната на хола  и трапезарията ще е по-удачно да се спрете на паркет или ламинат, които да създадат усещане за топлина и уют.

Осветление

9 съвета за обзавеждането на кухнята

Съществен елемент за функционалността на една кухня е доброто и правилно позиционирано осветление. Освен задължителното осветление на тавана е добре да помислите за допълнително осветление на работните плотове. Практични в този случай са осветителните тела вградени в горните кухненски шкафове, защото тяхната светлина директно ще осветява работните плотове под тях. Допълнителна екстра ще е ако изберете осветителни тела със сензор за движение, които да се задействат безконтактно.

Вентилация

Добрата вентилация е жизненоважна. Помислете за мощен абсорбатор, който да смогва на кулинарните ви пориви и да ви осигурява свеж въздух. Освен да е мощен, за абсорбатора е важно да е и сравнително тих, за да не стряска домашните любимци.

Електрически контакти

Предварително помислете, в кои зони ще имате нужда от електрически контакти и колко на брой, за да не се налага после да изключвате тостера, за да включите миксера.

На praktis.bg ще намерите всичко необходимо за обзавеждането на вашата съвременна кухня.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: