Велосипеди

Пролетта и лятото са прекрасна възможност да се насладите на природата, парка или някоя еко пътека.

Още по-приятно е, ако е семейна велоразходка, но преди това трябва да изберете правилното возило – тук ще намерите лесен за следване наръчник за избор на правилните велосипеди за вас и вашето семейство.

Как да изберете удобно за каране колело спрямо колоездача

При избора на колело, е важно да се обърне внимание на няколко важни показателя. Те са:

  • Височината на самото колело;
  • Диаметъра на гумите;
  • Геометрията на рамката;
  • Наличието на активни амортисьори;
  • Тегло;
  • Спирачки;
  • Кормило;
  • Седалка;
  • Скорости.

В текста по-долу ще обсъдим значението на всички горе-споменати елементи и какво отношение те имат спрямо удобството при каране на колело по улиците или парка.

Какво да изберете за вашето дете

Тук можете да намерите избори подходящи както за подрастващи деца, така и модели, които са идеално пригодени за прохождащи ентусиасти.

При избор на велосипеди за подрастващо дете, е добре да вземете предвид неговата възможност да се качва на колелото, лекотата при смяна на скоростите, която идва от вида на команди и геометрията на рамката.

Основният вид колела тук са пригодени за планинско каране – а това се разпознава по геометрията на рамката, ъгъла на главната тръба и външните гуми. Ако външните гуми са с дълбок грайфер и са широки, тогава те са по-добре пригодени за каране по неравни терени отколкото по асфалт.

При избор на колело за дете, е добре колелото да бъде удобно за каране, качване и слизане а това се определя от рамката и тръбата, която се намира непосредствено между коленете.

По наведена или U образна тръба е идеална за малки деца, тъй като те могат съвсем безопасно да слизат от колелото.

Велосипеди за пораснали – дамски и мъжки

Дамските градски колела са характеризирани с тяхната изразена U-образна форма на главната тръба, която свързва предната и задната част на колелото.

Подобна форма прави слизането много по-лесно за една дама с рокля или пола, тъй като не е нужно прехвърляне на крак, както е с обикновените колела.

Рамките с по-агресивна форма и по-висока тръба са пригодени за по-висока скорост, направени са от по-здрави, но и по-леки тръби.

Размера на колелото и неговата височина е директно свързана с височината на колоездача – най-добрият вариант са колела с 27смови гуми – те дават нужният отстъп от земята и правят карането доста по-удобна.

Кормило, амортисьори, спирачки

Кормилото и неговата височина задават крайната форма на тялото по време на каране. По-високото кормило с тясна тръба предразполага за по-изправено и удобно каране, но за сметка на това вдига центъра на тежестта, а това прави маневрирането една идея по-трудно от по-наведената поза.

По-ниското и широко кормило правят управляването доста лесно, но изисква навеждане, което може да не е особено удобно за хора с проблеми в кръста.

Амортисьорите тук имат отношение и помагат доста за омекотяване вибрациите от пътя, но за сметка на това правят колелото по-тежко а и при активните амортисьори се получава обиране силата на краката.

Тя не бива преведена в движение, а по-скоро в пружиниране, което означава, че тези видове колела са по-скоро пригодени за планинско каране, отколкото за градско. Спирачките са два вида – дискови и с накладки като вторите са доста по-леки и доста по-лесни за поддръжка – дисковите за сметка на това са доста по-ефикасни и не е влияят толкова от дъжд.

Защо да вземете вашите велосипеди от Praktis.bg

В тази категория всеки артикул ви предоставя нужната възможност за мобилност, стабилност и наслада сам или със семейството.

Сами можете да се уверите, че цените на ново колело са доста добри, а качеството, трайността и цялостната специализация на техните компоненти е впечатляващо добра.

Каква е разликата между градско колело и такова за планина?
Какво е МТБ и какви са неговите характеристики?
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: