Напояване и поливни системи

Няма живот на земята, които да не е зависим от водата, самите ние сме направени от 75% процента вода, за това не е учудващо, че е толкова важна за всяка градина.

Няма да намерите градина по света, която да няма поне някакъв вид напоителна система, а за България нещата са значително по-стандартизирани.

Преди 10 години щеше да е трудно намерите капкова поливна система отвъд земеделието, но с навлизането на новите производствени методи, тези технологии станаха много по-налични.

Надеждността на изпълнението стана масово явление, и сега можете да намерите такъв вид напояване и поливни системи почти във всеки двор.

Как правилно да използвате напояване и поливни системи

Когато се намерим в непознат за нас свят може да е трудно да се ориентира човек, но най-важното в случая с поливните системи е наличието на източник на вода.

Това може да е помпа от кладенец, сондаж или нормалната водоносна система от населеното място – това, на което трябва да обърнете внимание е налягането на самата система.

Понякога има населени места с ниско водно налягане, това може да е централен проблем или нещо налично във вашият имот, но е важно да сте наясно с това преди да закупите частите. Водното налягане, особено, когато става дума за големи площи и мрежи от тръби, има огромно значение.

Ако боравите с разпръсквачи, които се скриват в земята, е нужно конкретно водно налягане, за да изскочат те от гнездата си – иначе няма да функционират правилно и вашата ливада ще увехне.

Ако все пак сте с ниско налягане, можете да се възползвате от редукционни тръби, които изкуствено увеличават налягане – те могат да се използват 1 метър преди такъв разпръсквач.

Те работят на същия принцип като вените и капилярите всъщност засилват водата и увеличават нейното напрежение до подобаващо ниво.

Такъв вид подход не е необходим ако имате нормално водно налягане снабдяващ поливната ви система – при нас в Praktis.bg можете да намерите разнообразни видове тръби за напояване.

Основните правила при напояване и поливни системи

Добре е да си давате сметка какво искате да бъде автоматично полято, много често това се отнася до големи площи от райграс или конкретни места с насаждения от цветя и храсти.

Трябва да имате достатъчно водоснабдяване, за да обслужите правилно всичките кръгове на напояване, това можете да разберете ако направите проект описващ къде и колко метра напоителна система ще полагате.

Важно е при различните видове напояване и поливни системи да разпределете зоните на поливане, за да избегнете прекомерно препокриване. Важно е да се следи за правилно разпределени на зоните като следете за сухи или прекалено мокри зони.

Използвайте пълен арсенал за модернизиране на вашата градина

При поливните системи има опции за използване на сложи таймери, или елементарни опции подобни на будилници. С тях можете да определяте времето на напояване на конкретни места, като те могат да бъда съобразени с различните движения на слънцето и сенките.

При нежните цветя и растителни видове не е добра идея да поливате, при високи температури или топло слънце, най-добрите часове за поливане през лятото са следобед и рано сутрин.

Използвайте новите технологии да създадете една градинска идилия, не е нужно всичко да правите сами, помогнете си и се насладете на природната красота, която се култивирали!

Често задавани въпроси за напояване и поливни системи

Как да изберем правилния метод на поливане?
Как да поливаме правилно градинските цветя?
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: