Щори или пердета?

Този избор обикновено идва на метри преди финала на големия ремонт, когато повечето хора искат „просто да приключат“. За да направим задачата по-лесна набързо ще ви преведем през основните неща, които трябва да знаете за щорите и пердетата.

Щори или пердета?

Според повечето хора пердетата създават усещане за домашен уют и топлина, за разлика от щорите, които са по-подходящи за офиси и обществени сгради. Според нас обаче всичко е въпрос на стил – пердетата се връзват повече с  традиционния стил, докато щорите са по-подходящи за модерни жилища.

Щори или пердета?

Както пердетата, така и щорите изискват известно количество монтажна работа, която зависи от конкретния модел – така че по този критерий не може да излъчим победител. Що се отнася до поддръжката, обаче,  определено пердетата излизат няколко гърди пред щорите – просто сваляте, перете и пак окачвате. При щорите почистването е различно в зависимост от съответния тип, но при всички случаи е по-трудоемко.

Функционалността както на щорите, така и на пердетата, зависи от плътността и типа на материала, от който са изработени - за пълно блокиране на слънчевата светлина изберете плътни материи тип blackout, които спират на 100% светлината – идеални за тези, които обичат да си поспиват дълго след изгрева на слънцето. Ако това не е приоритет за вас, изберете по-ефирни материи, които ще омекотят светлината и в същото време ще ви осигурят нужното уединение.

Ако сте решили да заложите на щори, но се колебаете за модела вземете под внимание големината на прозореца. За по-големите прозорци във всекидневните помещения са подходящи вертикалните щори. Те са лесни за експлоатация и само с няколко движения ви позволяват да контролирате количеството светлина в помещението.

Щори или пердета?

За малки прозорци са препоръчителни хоризонтални щори или щори роло, които също дават много добър контрол върху светлината, осигуряват уединение, а някои от тях дори регулират температурата в помещението, спирайки  изцяло достъпа на слънчева светлина.

Щори или пердета?

Щорите, които ще намерите при нас са изработени от различни материали – имаме алуминиеви, пластмасови, текстилни и дори бамбукови,  в различни цветове и размери, така че да се впишат във всеки стил.

 Щори или пердета?

Пердетата изискват поставяне на корниз или корниз шина. На практика и двете вършат едно и също - разлика има в начина на окачване - при шината пердето се захваща за кукички, които се движат по нея, докато при корниза пердето може да се захване по няколко различни начина – чрез халки, специално пришити ушенца  и т.н.

И корниза и шината идват в два варианта – единичен и двоен,  в зависимост от това дали ще слагате едно или две пердета. При втория вариант обикновено едното перде е прозрачно, а другото плътно, което ви дава повече опции за контролиране на светлината и уединението.

Щори или пердета?

Шината може да се боядиса в цвета на стената зад нея, така че практически да се слее с нея – този вариант е идеален за тези, които са избрали пердета за жилище с изчистен силует.

При корнизите се търси по-силен визуален ефект – те са акцент, който подчертава стила и визията на помещението. Така например дървените корнизи пасват идеално на помещения в рустикален стил, докато металните ще стоят добре в жилища със съвременен и дори луксозен стил.

Щори или пердета?

На ширина пердето трябва да е с поне 30-40 см по-голямо от прозореца, но ако искате да изглежда по-богато може да добавите някой и друг сантиметър отгоре. Относно дължината според нас е най-добре да стига до пода на стаята – това създава приятно усещане за висок таван.

Колкото по-тежки са завесите, толкова по-дебели корнизи трябва да изберете. Относно дължината на корниза - вземете размера на прозореца и добавете 15-20 см.

Ако сме успели да ви ориентираме, предлагаме да посетите нашите страници с щори или пердета и корнизи, за да си харесате и модел. 

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: