Как да изберем тапети и да ги залепим лесно

Решили сте да слагате тапети. Отваряте да си харесате някой модел онлайн. Осъзнавате, че в днешно време тапетите не са просто „тапети“. Предлагат ви се „дуплекс тапети“, „винилни тапети“, „акрилни тапети“, „тапети симплекс“ и т.н. Определено не сте наясно, кой вид ви трябва. Спокойно - сега набързо ще ви ориентираме. Ето основните видове тапети и какво е характерно за тях.

Как да изберем тапети и да ги залепим лесно

Tапети симплекс

Симплекс тапетите са еднослойни хартиени тапети, подходящи за максимално икономично реновиране на дома. Подходящи са за равни и гладки стени, а ако са с лаково покритие могат да се използват и във влажни помещения. Лепят се с универсално лепило за тапети.

Тапети дуплекс

Дуплекс тапетите са двуслойни хартиени тапети. Залепват се с универсално лепило за тапети и са подходящи за всички помещения с изключение на бани и други мокри помещения. Като цена са сравнително ниски, в сравнение с другите видове.

Тапети акрил

Еднопластови хартиени тапети, придаващи стилно излъчване на интериора, благодарение на по-силно изразения си релеф, който може да прикрие леки неравности по стената. При изработването им се използват висококачествени акрилни бои. Полагат се лесно, като се използва лепило за хартиени тапети. Подходящи са за всички помещения с изключение на банята. Цените им са доста прилични, в сравнение с другите видове тапети.

Как да изберем тапети и да ги залепим лесно

Винилни тапети

Винилните тапети могат да са на хартиена или флизелинова основа (нетъкан текстил). Тапетите на хартиена основа се залепват с универсално лепило за тапети,  а тези с основа от нетъкан текстил се полагат сухи върху намазана с лепило стена, което ги прави по-лесни за работа. Подходящи са за различни интериорни помещения, а винилното покритие ги прави устойчиви на миене и слънчева светлина.  Ценово се нареждат сред по-скъпите модели, но ако улучите добра промоция ще ви излязат на добра цена.

Тапети за баня и кухня

Как да изберем тапети и да ги залепим лесно

Това са тапети на хартиена основа с дебело винилно покритие, което ги прави устойчиви на влага и миене. При употреба в мокри помещения е задължително всички места, от които може да проникне влажен въздух (снадки, завършващи участъци около тавани и врати), да бъдат обработени с безцветен силикон. За залепването им се използва универсално лепило за тапети. Що се отнася до цената, по-скоро се нареждат в горния клас тапети.

 

Фототапети

Как да изберем тапети и да ги залепим лесно

За да пренесете дома си на някой тропичен остров, в центъра на мегаполис или в гъста гора. Фототапетите идват в различни размери като обикновено са разделени на няколко отделни парчета, за по-лесно залепване. Лепят се с лепило за тепети, което повечето пъти е включено в комплекта. Като цена излизат по-скъпо от останалите видове тапети, но за сметка на това са доста по-ефектни.  

Как да изберем тапети и да ги залепим лесно

Ето и накратко какво трябва да знаете преди да пристъпите към лепенето на тапети

 1. Стената, върху която ще лепите тапетите трябва да е суха, чиста и гладка. Премахнете старите тапети, ако има такива и загладете повърхността с шкурка. Желателно е да грундирате стената, за да се изравни попивната способност.
 2. Направете една вертикална черта на стената с помощта на нивелир, по която да се водите при залепването на първия тапет, за да сте сигурни, че той ще е абсолютно вертикален. Не разчитайте само на ъгъла на стаята, тъй като често стените не са абсолютно прави.
 3. Нарежете лентите тапети с дължина равна на височината на стената + допълнителни 10 см, за евентуални корекции на грешки.
 4. Подгответе лепилото за тапети според указанията на етикета.
 5. Разнесете лепилото с помощта на четка от центъра към краищата на тапета.
 6. Различните видове тапети следва да престоят различно време, за да омекнат след намазване. Еднослойните трябва веднага да се лепят, защото ако престоят се размекват и много лесно се късат, а двуслойните и винилните е редно да се изчакат 5-6 минути или колкото е казано в инструкциите за употреба. Докато престояват се прегъват на две с намазаните части една към друга, което позволява да се сложат няколко намазани тапета един върху друг.
 7. Лепенето започва винаги от тавана надолу, като си оставите няколко сантиметра от тапета в повече. Използвайте четка за тапети, с която постепенно да залепите тапета, притискайки и избутвайки въздуха с движение от центъра на тапета наляво, надясно и надолу докато стигнете пода. След като залепите тапета, отрежете излишните части с помощта на макетен нож.
 8. Ако лепите тапети с шарки внимателно напасвайте всяка следваща лента, за да постигнете цялостна визия.

Как да изберем тапети и да ги залепим лесно

Тапетите с шарки могат да се превърнат в добър акцент в помещението, ако ги налепите само върху една стена, а за останалите използвате едноцветни тапети в сходна цветове гама.

На страниците на praktis.bg ще намерите всичко необходимо от тапети и лепило до инструменти за залепването им. Поръчайте бързо и лесно, и ще ги доставим до вратата на дома ви.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: