Подготви градината за зимата

Всички опитни градинари знаят, че подготовката на градината за зимата е от съществено значение за добрата реколта през следващата година. Градината трябва да бъде добре почистена, обезпаразитена и наторена, за да е в най-добрата си форма през пролетта. Ето кои са основните дейности, които не трябва да пропускаш тази есен, за да се радваш на добра реколта догодина.

 Подготви градината за зимата

Почистване

Първата стъпка от подготовката на градината за зимата е почистването от сухи листа, растения и изгнили плодове, които предизвикват гниене, развъждат микроорганизми и затрудняват достъпа на въздух и светлина. За целта може да използваш обикновено гребло или да се оборудваш с нещо по-модерно като електрически или акумулаторен листосъбирач.

Прекопаване

Прекопаването на почвата подобрява нейната структура, бори се с плевели, улеснява навлизането на органични и минерални торове, кислород и вода в по-дълбоките слоеве. Ако градината ти не е кой знае колко голяма, ръчните градински инструменти ще ти свършат работа, но за по-големи градини, препоръчваме използването на мотофреза.

Наторяване

Повечето хора торят почвата през пролетта, но есента е по-подходяща. Добавянето на хранителни вещества през есента ще даде време на торовете да се активизират и да обогатят равномерно почвата. Избери добре балансирана тор с правилно съотношение на азот, фосфор, калий и калций, за да развият растенията ти добра устойчивост към вредители и болести, и по-добра коренова система.

Полагане на мулч

Последната стъпка от подготовката на почвата за зимата е мулчирането. Мулчът защитава почвата от рязко замръзване, задържа влагата и не позволява на плевелите да растат.

Подрязване, обезпаразитяване и варосване на дръвчетата

Овощните дървета трябва да бъдат почистени от сухи, счупени клони или такива, които растат навътре, лишеи и мъхове. След като бъдат почистени, дърветата трябва да бъдат третирани против инсектициди и варосани. Пръскането против вредители спира развитието на заболявания, а варосването увеличава студоустойчивостта на дървото, предпазва от горещите слънчеви лъчи, дезинфекцира, унищожава насекоми и вредители, които зимуват под кората и предотвратява ранното разпукване на кората на дърветата през януари и февруари, което е предпоставка за измръзването им. При нас ще откриеш голямо разнообразие от пръскачки – избери тази, която пасва на твоята градина.

Засяване на нови дръвчета и храсти

Есента е подходяща за засяване на някои видове дървета и храсти като ябълка, череша, круша, слива, арония, касис и др. Земята все още е топла и растенията ще имат достатъчно време да развият добра коренова система, преди да застудее.

Поливане

Ако есента не е много дъждовна, е добре да полееш градината, за да я предпазиш от изсушаване. Температурата на водата трябва да бъде малко по-висока от тази на въздуха. В хипермаркети Praktis предлагаме всякакви лейки, маркучи и системи за напояване, за всяка градина и джоб.

На страниците на praktis.bg ще намериш разнообразие от градински инструменти, храсторези, резачки, листосъбирачи, мотофрези и пръскачки, с чиято помощ работата в градината ще е много по-лесна и приятна.

 

 

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: