Как да пестим в дома и градината

Ти си от хората, които спират водата докато си сапунисват ръцете и си четкат зъбите. Значи разбираш, че пестенето на ресурси помага както на бюджета ти, така и на природата.  

Все повече хора се интересуват от устойчиво развитие, а възможностите за пестене на ресурси в дома и градината стават все повече, благодарение на модерните умни  уреди, които разполагат със специални икономични режими, сензори и WiFi управление.

Ако не ти е все едно, какво ще се случи с планетата след 100 години, ето с какво още може да помогнеш.

Как да пестим в дома и градината

Как да пестиш електроенергия

Производството на електроенергия все още е свързано в една или друга степен със замърсяване на околната среда. В същото време цената на електрическата енергия постоянно се вдига. Ето няколко идеи, как да помогнеш на планетата и да намалиш сметките за ток.

 • Оборудвай дома си с LED крушки и LED осветителни тела – те използват значително по-малко енергия от другите видове и имат по-дълъг живот.
 • Умни устройства – умните устройства ти позволяват да управляваш електроуредите вкъщи дистанционно през интернет, което ти помага да ги използваш по оптималния възможен начин, като в същото време пестиш енергия.

Как да пестим в дома и градината

 • Сензори за движение за осветителните тела – те са подходящи за помещения като коридори, килери и други, в които влизаш за малко или просто преминаваш  – включват се когато засекат движение и се изключват автоматично. Така дори да забравиш да изключиш осветлението, то ще изгасне след определен интервал от време.
 • Фото сензори за осветителните тела - този вид сензори са подходящи за автоматизация на осветление, което работи само нощем. Те следят осветеността на обкръжаващата среда и автоматично включват/изключват лампата.
 • Използвай соларна енергия при всеки възможен случай – например соларни градински лампи, бойлери захранвани със соларна енергия и т.н.

Как да пестим в дома и градината

 • Енергоспестяващи уреди – хладилникът, пералнята, съдомиялната, фурната, бойлерът и другите уреди от категория Едра бяла техника са едни от най-големите консуматори на електроенергия. При покупката на такъв уред винаги се интересувай от класа му на енергийна ефективност и избирай такива с висок клас, които използват по-малко електроенергия. Това е инвестиция, която ще се изплати много бързо.
 • Винаги пълни добре пералнята и съдомиялната машина и използвай програми, които пестят енергия при възможно най-ниска температура.
 • Твърдостта на водата е важен фактор за работата на пералнята и съдомиялната. В райони с твърда вода е добре да се използват таблетки за омекотяване или филтриращи системи за вода. Така ще постигнеш по-добри резултати и ще намалиш потреблението на енергия и вода.

Как да пестим в дома и градината

 • Простирай прането вместо да използваш сушилнята колкото се може по-често.
 • Избери правилните настройки за температурата на  хладилника и фризера. Принципно за хладилника оптималната е 4°C, а за фризера -18°C
 • Не поставяй топла храна в хладилника, защото така ще затрудниш работата му и ще му е нужна повече електроенергия, за да постигне зададената му температура. По-същата причина не е ок да го оставяш отворен дълго време.
 • Редовното размразяване на фризера ще му позволи да работи по-ефективно и да използва по-малко електроенергия.

 

Как да пестиш вода

Водата е един от най-важните ресурси на нашата планета. Затова трябва да я използваме разумно и да я пестим когато можем. Ето как.

 Как да пестим в дома и градината

 • Използвай еко режимите на пералнята / съдомиялната и всички други уреди, които имат такива – те са програмирани така, че да пестят ресурси и да са максимално щадящи към околната среда.
 • Вземай душ вместо вана – според статистиката за една вана са нужни около 150-200 литра вода, докато за един душ – 60-80 литра.
 • Използвай смесители, слушалки и пити, които пестят вода.

Как да пестим в дома и градината

 • Постави  аератори на смесителите – те вкарват въздух във водния поток и така намаляват количеството на използваната вода.
 • Използвай икономичния бутон на казанчето в тоалетната, когато случаят позволява.
 • Душ с термостат – с негова помощ ще можеш да регулираш с точност температурата на водата, и така няма да губиш излишно време и вода, опитвайки се да я нагласиш ръчно.
 • Проточни бойлери – проточните бойлери затоплят водата на момента и ти я подават в желаната температура, което отново ти спестява както електроенергия, така и вода.
 • Смесител със сензор за движение – само поставяш ръце под чучура и водата потича. Сензорът ще ти помогне да пестиш вода и ще вдигне нивото на хигиената, тъй като няма да се налага да докосваш смесителя.
 • Събирай дъждовна вода, с която да поливаш в градината. Дъждът е добре дошъл, за всички градинари, тъй като не се налага да поливат, но още по-добре е когато могат да съберат дъждовната вода и да я използват в моментите на суша.

Как да пестим в дома и градината

На страниците ни Смарт хоумЗелена енергия и Водоспестяване ще намериш много продукти, с чиято помощ  да пестиш електроенергия и вода.

Сигурни сме, че всеки от нас може да открие още много начини да пести ресурси и да опазва природата.  Бъди добрия пример и започни от днес!

Възползвай се от изгодните цени на praktis.bg или на място в нашите строителни хипермаркети.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: