Събуди градината в 10 стъпки

Пролетта вече намигва от страницата на календара и природата се готви да рестартира.  Време е да запретнеш ръкави и да събудиш градината за нов живот. Ако се чудиш откъде да я подхванеш и те обзема паника, поеми си дълбоко въздух и следвай тези 10 стъпки.

Подготовка на инструментите

Събуди градината в 10 стъпки

Прегледай  градинските инструмени – гребла, лопати, градински ножици и т.н.  и ако има нужда попълни инвентара. Не забравяй за работните ръкавици и гумените ботуши - без добра екипировка, работата в градината няма да ти спори.

Почистване

Преди да започнеш каквото и да било, почисти градината от паднали клони, сухи листа, едногодишни растения и т.н. Поддържането на добра хигиена в градинските лехи ще ти помогне да предпазиш растенията от вредители и болести.

Резитба на храсти и дървета

Събуди градината в 10 стъпки

Пролетната резитба на овощни дървета подобрява общото им състояние и вкусовите качества на плодовете. Задължително е да се извърши преди началото на цъфтежа. При храстите логиката е същата - подрязват се храсти, които още не са напъпили. Винаги подрязвай  под ъгъл, за да не се задържа вода, която може да предизвика гниене.

Отстраняване на  вредителите

Открий и премахни вредителите сега - това ще ти спести много проблеми през пролетта и лятото. Погледни по-отблизо короните на многогодишните растения и провери за охлюви или листни въшки. Ако все още не си изчистил миналогодишните саксии, направи го сега, като провериш за ларви, които живеят в компоста и се хранят с корените на растенията.

Прекопаване и подсилване на почвата

Събуди градината в 10 стъпки

Традиционната подготовка на почвата включва прекопаване, разрохкване и наторяване. Прекопаването и разрохкването на почвата позволяват на корените да растат по-лесно, а на хранителните вещества да проникват на по-голяма дълбочина. Основните хранителни вещества като азот, фосфор и калий се добавят в почвата през ранната пролет. Най-добрият метод за подхранване на почвата е чрез органични торове. Винаги когато можеш използвай органични и биоразградими торове.

Засаждане

Щом времето се затопли и не се очертават повече студени дни може да пристъпиш към засаждане на нови растения в градината. Всяка култура си има специфики като: дълбочина на сеене, необходими вещества, светлина, влага и т.н. Направи си график за засяването спрямо културите, които планираш да засадиш, било то цветя, билки или зеленчуци.

Събуди градината в 10 стъпки

Разсаждане

Разсаждането на многогодишни растения, които цъфтят през лятото, ще подобри състоянието им, ще ти позволи да запълниш празните пространства в градината, или да дадеш на съседката да си засади в нейната.

Почистване на двора и градинското обзавеждане

Събуди градината в 10 стъпки

След като приключиш със засаждането и разсаждането е време да почистиш. Извади водоструйката  и почисти добре вътрешния двор, верандата, градинските мебели, оградите и всички останало, което е събирало прах и мръсотия през студените месеци. Провери за евентуални повреди и ги поправи.

Система за събиране на дъждовна вода

Събуди градината в 10 стъпки

Ако все още нямаш система за събиране на дъждовна вода, обмисли инсталирането на такава. Тя ще ти позволи да събираш вода и да я използваш когато няма дъждове. Така ще намалиш сметките за вода, ще помогнеш за опазването на ресурсите на планетата и не на последно място ще осигуриш най-добрата вода за растенията, а именно дъждовната.

Компостиране

Събуди градината в 10 стъпки

Направи си зона за компостиране или си купи готов компостер. Компостирането ще ти помогне да преработиш органичните си отпадъци в чудесна тор за твоите насаждения. Може да използваш окосена трева, обелки от зеленчуци, хартия,  съчки и всякакви органични отпадъци. За да подпомогнеш процеса по разграждането е добре да обръщаш компоста с вила веднъж месечно, за да осигуриш необходимия за процеса кислород.

Ами това е – остава ти да си направиш чаша чай или кафе, да се разположиш удобно на градинските мебели и да се насладиш на свършената работа.

Събуди градината в 10 стъпки

На страниците ни с градинско обзавеждане и оборудване, ще намериш всичко, което ти е нужно за градината и дори повече. Възползвай се от изгодните цени на praktis.bg или на място в нашите строителни хипермаркети.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: