Обзавеждане на спалнята в 7 стъпки

Ремонтът на спалнята най-накрая излиза на челно място в списъка ви със задачи и се чудите от къде да започнете? От обзавеждането, настилката, цветовата палитра или друго? Ето 7 стъпки, които ще ви помогнат да планирате лесно цялата реновация.

1. Затворете очи и си представете бъдещата си спалня. Кой е основният цвят? Неутрално бежово, изчистено бяло, страстно червено или успокояващо синьо? След като се спрете на цвят, идва ред и на стила. Дали търсите модерна или класическа визия, рустикална или пък нещо във френски стил? Визуализацията на помещението ще ви помогне да определите крайната си цел, а не да се лутате измежду различни варианти и в крайна сметка да не сте удовлетворени от крайния резултат.

Съвети за обзавеждане на спалнята в 7 стъпки

2. Мебелите. Обикновено изработката на мебели, особено такива с нестандартни размери, отнема няколко седмици, така че преди да започнете ремонтните дейности, поръчайте обзавеждането или поне най-важните неща, като легло, нощни шкафчета и гардероб, а в последствие може да допоръчате скрин, тоалетка или нещо друго.  

Съвети за обзавеждане на спалнята в 7 стъпки

Ако спалнята ви е сравнително малка, внимавайте да не изберете прекалено големи мебели. Важно е да имате достатъчно място за движение и спокойно отваряне на всички чекмеджета, шкафове и врати. Добре е да се замислите и за легло с механизъм за повдигане на подматрачната рамка, което ще ви позволи да съхранявате различни вещи в пространството под матрака.

Съвети за обзавеждане на спалнята в 7 стъпки

За тези, на които квадратурата позволява да се развихрят, препоръчваме да се възползват от пространството и да изградят практичен дрешник, в който всяка част от облеклото им ще се чувства като в 5-звезден хотел. Дрешниците обикновено също се изработват по-поръчка, но има и готови системи за спалня с различни модули, които може да подредите по удобен за вас начин.  

3. Настилката. Повечето хора се спират на паркет или ламинат, които са лесни за почистване и поддръжка, но ако искате да внесете повече усещане за уют, бихте могли да добавите килим.  Съобразете цвета на настилката  с този на мебелите, но без да ги дублирате – добре е да има приятен визуален контраст.

Съвети за обзавеждане на спалнята в 7 стъпки

4. Цветът на стените. Ако изберете неутрални цветове за обзавеждането и настилката, има риск помещението да стане прекалено скучно и еднообразно. За да не се случва това, може да вкарате малко цвят като изберете по-ярък нюанс за тапетите или интериорния латекс. Другият вариант е да декорирате помещението с картини или други произведения на изкуството.

Съвети за обзавеждане на спалнята в 7 стъпки

5. Осветлението. Задължително поставете нощни лами освен традиционното горно осветление. Те са идеални за моментите, в които искате да почетете в леглото, а половинката ви спи. На тавана бихте могли да монтирате полилей или спотове, които са удобни в случай, че искате да насочвате светлината в определена  посока.

6. Завеси /  щори. Ако вече сте избрали определен нюанс за стените е добре да се ориентирате към  сходен цвят за завесите / щорите. За помещение с източно изложение заложете на по-плътни завеси / щори, които няма да пропускат слънчева светлина и ще ви позволят да се излежавате през слънчевите дни.

Съвети за обзавеждане на спалнята в 7 стъпки

7. Спалното бельо. Сигурно на някои ще им се стори прекалено, но ако държите на пълната хармония, е хубаво  да изберете чаршафи, които пасват цветово на новата ви спалня. Не подценявайте този детайл.

Ако сме пропуснали нещо от идеите в главата ви, на praktis.bg има голям шанс да го откриете.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: