Новите винилни настилки LVT и SPC

Те приличат на дърво, камък и теракота, но всъщност са направени от винил и имат огромен брой предимства, в сравнение с традиционните настилки. 
Луксозните винилни плочи, известни като LVT и Каменните пластмасови композитни плочи, или накратко SPC, са две от новите популярни подови настилки.
LVT са известни с това, че придават изключително реалистичен вид и усещане за действителен дървен, каменен или керамичен под.  Докато SPC настилката гарантира стабилност на размерите, еластичност и лесен монтаж.

 Новите винилни настилки LVT и SPC

В тази статия ще направим сравнение между двете настилки, ще ви запознаем с основните им характеристики, за да направите най-добрия избор за вашия дом.

LVT настилка

Луксозните винилни плочи представляват технологично подобрени винилни настилки, проектирани да се справят с многобройни изисквания, благодарение на промяна на съотношенията на различните стабилизатори.

Независимо от структурата, всички LVT настилки са напълно адаптивни, за да имитират естетиката на дърво, камък или керамика. Наред с това, те са също и невероятно устойчиви и издържат на висок трафик, натоварване, щети от вода и повърхностни наранявания.

За собствениците на жилища, тези настилки предоставят възможност  да направят дома си по свой вкус, без да се притесняват, дали децата ще повредят скъпата им инвестиция.

Офисите и търговските площи предпочитат LVT настилката поради многообразието от решения, които може да предложи, за различни проблеми и ситуации. 

Множеството тънки слоеве, от които е изградена LVT настилката осигурява гъвкавост, издръжливост и лесна поддръжка.

Новите винилни настилки LVT и SPC

 

SPC настилка

Каменните пластмасови композитни плочи, още наричани твърди винилни планки, вдигат нивото още малко по-нагоре. Те притежават всички предимства на LVT настилката, но са с по-добри акустични показатели, по-висока издръжливост, по-добра стабилност на размерите, независеща от метеорологичните условия и нулеви емисии на вредни вещества. Освен това, процесът на производство на SPC е изцяло екологичен, тъй като елиминира много от традиционните замърсители, използвани при други производства на висок клас подови настилки.

 Новите винилни настилки LVT и SPC

Бързо сравнение между LVT и SPC настилките

 

Структура

И двете настилки са многослойни. LVT настилката има PVC сърцевина, която я прави гъвкава и мека. SPC настилките имат сърцевина, изработена от каменен пластмасов композит, който им придава твърда конструкция и по-малка гъвкавост.

 

100% водоустойчиви

Както LVT, така и SPC настилките са 100% водоустойчиви и могат да се поставят дори в мокри помещения. Разливите от вода, сок, вино и други течности, не засягат тези настилки.

 

Естетика

И двете настилки са идентични по отношение на естетически обхват и възможности, и  предлагат голяма гама от визуални решения.

Новите винилни настилки LVT и SPC

Подподова настилка

Както SPC настилката, така и LVT настилката се монтират върху идеално гладки повърхности, както и върху керамични плочки, мрамор, шперплат, изравнена замазка или директно изравнен повдигнат под с помощта на подложка. Обикновено, се препоръчва използването на подложка с дебелина до 2мм, особено при полагането на LVT планките, тъй като този вид настилка, поради по-голямата си гъвкавост, не търпи по-дебела подложка. LVT планките няма да простят никакви несъвършенства на основата. Ако по повърхността има вдлъбнатини или издатини, LVT планките ще се деформират. В този смисъл SPC планките са по-подходящи ако основата не е идеално гладка.

Монтаж

Благодарение на своята клик система, и двете настилки се монтират изключително бързо и лесно, поради което са особено подходящи за домашните хоби майстори, които имат желание сами да изградят дома си.

Устойчивост на вдлъбнатини

LVT планките са по-меки, което означава, че тежките мебели могат по-лесно да вдлъбнат материала, докато SPC планките са по-издръжливи, когато става въпрос за износоустойчивост и товароносимост.

Усещане за комфорт

LVT предоставят по-меко и гладко усещане на стъпалата, за разлика от SPC планките, които са по-грапави и твърди като усещане при стъпване.

Новите винилни настилки LVT и SPC

Почистване и поддръжка

И двата типа настилки са лесни за почистване и поддръжка, без необходимост от следване на някакви специални изисквания и правила. Просто почиствайте регулярно с мокра кърпа или моп.

На praktis.bg ще намерите разнообразие от най-новите модели винилови настилки, на винаги изгодни цени и много намаления.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: