Лепене на плочки - мисията e възможна!

Повечето хора не биха се осмелили да залепят сами плочките в банята или друго помещение на дома си, но ако вие не сте от тях и искате сами да се справите с това предизвикателство, вижте кои са основните стъпки при лепенето на подови и стенни плочки, и смело запретвайте ръкави.
Лепене на плочки - мисията e възможна!
1. За да подготвите стените и подовете за полагане на плочки, предварително е добре те да се хидроизолират. Това е нужно, за да се предпазят стените от влагата, която може да проникне и да ги разруши. За целта  нанесете слой дълбокопроникващ грунд, който ще осигури добро взаимодействие между хидроизолацията и основата, след което и самата хидроизолация. Тъй като ъглите са най-застрашените зони от проникване на вода, е задължително те да се предпазят с помощта на хидроизолационна лента. Тя се вгражда като за целта зоните на ъглите първо са обмазват с хидроизолация, след което лентата се притиска в пресния разтвор. Важно е да е добре опъната, за да не остава въздух под нея. Хидроизолацията се нанася в най-малко два слоя. Трябва да се нанесе равномерно, без пропуснати участъци. След изсъхването на първия слой се нанася втори. След като изсъхне и той се преминава към полагане на плочките.

2. Преди да започнете лепенето на плочки е важно да направите проект или скица, включващ разположението на плочките. Проектът ще ви гарантира, че крайният резултат няма да е много далеч от очакванията ви и ще ви даде приблизителната бройка на плочките, които трябва да закупите. Разбира се винаги е добре да разполагате с малко повече плочки, в случай, че някоя се счупи по време на работата.


3. Ако плочките ви не пасват идеално на размера на стените и пода, ще се наложи да изрежете един ред от тях. Когато става въпрос за стени обикновено това е първия ред, който е най-близо до пода и не се набива толкова на очи. За целта  трябва да се въоръжите с машина за изрязване на плочки и малко търпение.
Лепене на плочки - мисията e възможна!
4. След като създадете проекта, било то на лист хартия или в електронен формат, трябва да го пренесете на стените на банята. Най-удобно е за тази цел да използвате лазерен или обикновен нивелир, и молив, с който да очертаете позициите на плочките, с които ще стартирате.


5. Следва разбъркването на лепилото. Съобразете избора на лепило с големината на плочките. За по-големи плочки е препоръчително да вземете високоякостно гъвкаво лепило, което ще ви гарантира добро залепване. За разбъркването е най-удобно да използвате електрическа бъркалка / миксер за строителни материали. Следвайте инструкциите за употреба от производителя, за да получите  хомогенна смес без бучки. Някои лепила имат нужда да престоят десетина минути след разбъркване, за да се активират всичките им съставки. Добре е по време на работа периодично да разбърквате лепилото, за да остане хомогенно.

Лепене на плочки - мисията e възможна!

6. Лепилото се нанася както на основата, върху която ще лепите, така и на гърба на плочката, с помощта на маламашка с гребен, като големината на гребена, трябва да бъде съобразена с големината на плочките и съответно, дебелината на слоя лепило, който трябва да бъде положен. За малки плочки изберете маламашка с гребен 4-6 мм, а за по-големи плочки маламашка с гребен 8-10 мм. Размерът на гребена определя дебелината на слоя лепило, който ще положите.


 7. Плочката се поставя на желаното място, като се притиска и фиксира с леко почукване с гумен чук, което гарантира, че ще се получи вакуум и тя ще залепне добре.


8. Първо се полагат  плочките на стените, защото е възможно по пода да пада лепило. Лепенето започва от втория ред от долу на горе, като най-долния ред плочки се оставя за полагане след подовите плочки. Така се получава по-добро застъпване на стенните плочки върху подовите.


9. Между вече положените плочки задължително трябва да поставяте кръстчета или клипсове за фуги, които ще ви гарантират, че ще получите равни фуги. На пазара се предлагат и цели комплекти за нивелиране, включващи клипсове, клинове и клещи за нивелиране, които максимално улесняват процеса и могат да бъдат използвани многократно.

10. След като сте налепили плочките и лепилото изсъхне идва ред на фугирането. Преди да започнете обаче трябва много добре да почистите фугите от прах, остатъци от лепило или други замърсявания. Изборът на фугираща смес зависи от типа на помещението, натоварването и разбира се цвета на плочките.


11. Фугиращата смес се нанася диагонално на фугите с помощта на гумена шпакла, като се стараем да ги запълним максимално. Прясно фугираните плочки почистваме с помощта на влажна гъба. След пълното изсъхване на фугите отстраняваме остатъците от фугираща смес по плочките с помощта на сух мек парцал. Ъгловите фуги се уплътняват със санитарен силикон, като за да се получи красив ъгъл, остатъкът от силикона се обира с шпакла или друг инструмент, намокрен с вода.


На praktis.bg ще намерите изобилие от плочки, гранитогрес и теракота, както и всички необходими допълнителни материали и инструменти, за да облицовате банята или друго помещение в дома си.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: