Десет стъпки за успешен ремонт на банята

Ремонт на банята - това начинание наистина е голямо предизвикателство, но ако отдавна го планирате, лятото е най-подходящият момент. А с добра организация и ясен план, ремонтът на банята може да се случи бързо, качествено и на добра цена.

Десет стъпки за успешен ремонт на банята

Основното нещо, което трябва да решите е какъв стил баня искате и да стартирате с 3D проект. Той ще ви  помогне да видите крайния резултат, да се убедите, че това е банята, която сте си представяли, както и да пресметнете разходите за материали и да ги съгласувате с портфейла си. Ето и основните стъпки, които включва цялостният ремонт на една баня.

  1. 3D проектиране. Ако банята ви е малка, но в съседство разполагате с килер или вграден гардероб, бихте могли да помислите дали да не го присъедините, за да увеличите пространството в банята. Най-важното на етап проектиране е да разположите по най-удобен начин отделните елементи.
    Десет стъпки за успешен ремонт на банята
    Много практично ще е ако обособите душ зона с параван или стъклена преграда – по този начин ще отделите останалата част от банята, ще я предпазите от влага, а и винаги ще може да я ползвате докато половинката ви е окупирала душа.

    Нашите консултанти ще се радват да ви помогнат в проектирането и изборът на подходящи плочки, смесители, фаянс и аксесоари за баня.  Към момента услугата 3D проектиране се предлага само на място в обектите ни в София, Велико Търново, Хасково, Стара Загора и Русе, но скоро ще е на разположение и в нашия онлайн магазин.

  2. Разчистване. Разбира се трябва да изкъртите всичко до тухла и плоча. Съседите ви няма да са доволни, така че гледайте да го направите бързо и безболезнено. 

  3. Смяна на тръби. Старите тръби обикновено са доста ръждясали и лесно се пукат. Затова е добре да ги подмените с нови и да си спестите бъдещи ремонти. Не бихте искали да къртите новите си плочки няколко месеца след като сте се сдобили с тях, нали? 

  4. Сухо строителство. Тази част от ремонта прикрива тръбите, структурите за вграждане и всички останали неща, които биха загрозили визията на новата ви баня. Задължително е използването на влагоустойчив гипсокартон, стъклофибърна мрежа и водоотблъскваща фугираща смес.

  5. Хидроизолиране. Във всички ъгли на банята трябва да се положи хидроизолационна лента, която отблъсква водата, след което върху стените се нанася хидроизолационен разтвор.

  6. Лепене на плочки. Тук много важен е изборът на лепило. Трябва да го съобразите с вида на плочката: гранитогрес, теракот или фаянс, както и с нейния размер – големите размери изискват по-специални лепила. Не подценявайте фугирането – освен естетическата си функция, добрите фугиращи смеси ще защитят плочките от проникване на влага под тях. При покупката на фугираща смес обърнете внимание на нейната еластичност, издръжливост и устойчивост на бактерии и замърсяване. Ние препоръчваме да използвате качествените фугиращи смеси на Ceresit.

  7. Вентилация. Въпреки, че няма пряко отношение към дизайна на банята, добрата вентилация е от съществено значение за вашия комфорт, както и за добрата поддръжка на помещението. Добре работещата вентилационна система ще ви спести проблемите с влагата и мухъла. Тук основното правило е, че колкото по-голям е отворът за вентилацията, толкова по-голям ще е дебитът на вентилатора и съответно ще изсушава по-бързо банята.

    Десет стъпки за успешен ремонт на банята
  8. Монтаж на санитарен фаянс и смесители. Изборът на санитария трябва да е съобразен с размера на помещението, особено  при малките бани където е наложително използването на компактно оборудване.

    Днес все повече хора избират вграден моноблок и душ. Основните им предимства са изчистеният дизайн и лесното почистване. Всичко което не ви трябва остава скрито зад стените от гипсокартон, а почистването става точно с едно движение, без досадните скрити и труднодостъпни местенца.

    За хората с големи бани можем да предложим разни глезотийки, като хидромасажни вани или душ кабини, сауни, парни бани и т.н.
    Десет стъпки за успешен ремонт на банята
  9. Поставяне на бойлер. Дори да сте от късметлиите с постоянна топла вода е добре да разполагате с бойлер в случай на авария или профилактика. Ако не сте сигурни какъв тип да изберете подсказваме, че вертикалните бойлери със серпентина са доста по-ефективни от другите.    

  10. Мебели и аксесоари за баня. Вече сте почти на финала – не подценявайте обаче малките детайли. Например бихме ви посъветвали да изберете тоалетна седалка с плавно затваряне, за постигане на пълно дзен спокойствие, шкафове за баня и огледала с LED осветление, меки постелки за баня и разни други аксесоари, които ще направят използването на банята в пъти по-приятно.

Десет стъпки за успешен ремонт на банята

Ами това е. На хартия ремонтът на банята е доста по-лесен, отколкото в действителност, но резултатът определено си струва. А и ние сме насреща да помагаме.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: