Декоративен мулч

Декорацията на една градина не спира само до нейните цветя, тя може да бъде много повече от това, което много от нас си представят. Но има неща, като нашия декоративен мулч, които имат двойна употреба – предпазване и украсяване на площите.

За какво може да се използва декоративен мулч

От името става ясно, че той може да се ползва за украсяване и акцентиране върху конкретни площи, като различните цветове ви дават възможност да играете със светлината и да съчетавате цветовете на растенията с подът под тях.

Много често мулчът се използва в комбинация със подобаващи цветя, оградителна лента и декоративни камъни.

Сложете ги покрай цветя, места които искате да обособите или да предпазите и получавате една наистина различно изглеждаща градина.

Реалните избори направени от вас зависят от това, което искате да постигнете, но ако съобразите видът цветя с цвета на нашият декоративен мулч, ще получите наистина добри резултати.

Магнолии със жълт мулч, бегонии с червен, аронии с оранжев – опциите са много и това, което определя дали ще се получи е вашият вкус.

Декорация на алпинеуми

Ако във вашата почва има много грудки, които са трудни за намиране или имате желание да промените цвета на земята, можете да използвате този вид мулч като неговото присъствие ще обезкуражава насекоми и други вредители от мястото. Поради начинът на производство, мулчът идва в различни размери, като има някаква стандартизация.

Ако получите чувал с по-големи размери раздробете тези, които не ви служат, или ги използвайте като акцент на конкретно място – една малка тайна, която само вие ще знаете.

Алпинеумите са особена част от една градина, всеки имот притежаващ алпинеум автоматично се превръща в нещо много по-интересно.

Добавянето на цветове не само разнообразява почвата, но също така освежава атмосферата около тях, като има двоен ефект на защита от насекоми и израстъци.

Спомагателните свойства на декоративен мулч

Мулчът представлява надробената кора от иглолистни дървета, най-често остатък от дейността на дъскорезници – най-често е от бор или ела.

Смолите присъщи на тези иглолистни видове са естествен способ на този вид дървета за справяне с набези от гъбички или насекоми – това е тяхната имунна система.

През живота си иглолистните дървета произвеждат над 20% от теглото си и я преобразуват в такъв вид смола, като корите им са силно наситени с нея. При обработване на кората, остават много, различни по размер парчета, които имат множество функции в една градина.

Един от най-очевидните, и вече споменат, е отблъскването на нежелани насекоми – само миризмата на тази смола може да отблъсне множество видове гъсеници и друг вид насекоми.

Друг важен аспект, е че при поливане, кората попива голямо количество от влагата, тази достигнала до почвата остава там значително по-дълго време.

Постепенното отпускане на тази влага, особено през топлите сезони, е значително по-здравословна за корените и позволява по-добро усвояване на веществата и минералите.

Блокирането на светлина към почвата не позволява на инвазивни видове да израстват на тези конкретни места, а отделно наторява горните слоеве на почвата.

В крайна сметка мулчът е много полезен за градината, като едва наскоро започна да идва в различни разноцветки – това какъв цвят е зависи от какво дърво е дошъл. Мулчът за рози идва от иглолистни растения, червеният идва от секвоя или кипариси, жълтият идва от липи и т.н и т.н.

Често задавани въпроси за декоративния мулч

Декоративен мулч – какво е това и за какво се използва?
Какви са предимствата от използването на мулч в градината?
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: