Kирки

Кирката е вторият най-важен инструмент при изкопаване на дупка – когато имате нужда от нещо наистина ефикасно се насочвате към кирката.

Това е нещото, което може да свърши работа, когато всичко друго се проваля, за това е важно тази, която избираме да е качествена и издръжлива.

Ето защо здравите кирки са толкова важни

Обръщаме се към кирката, когато няма друг вариант, лопатата се криви, дръжките се чупят, а този изкоп за кабел трябва да се изкопае – тогава излиза и кирката. А щом я ползваме за неща, при които другите инструменти се провалят, значи тя трябва да е по-здрава от тях.

Разбира се, стандартизираният процес на производство произвежда консистентно стабилни и здрави кирки, като най-слабото им звено е самата дръжка, за това избираме правилните материали.

Самите кирки имат много употреби макар и да са тъй семпъл инструмент, те режат, чупят, копаят, раздробяват и изваждат – като разчитат на едно нещо – тяхната монолитна изработка.

Причината кирките да са толкова здрави е понеже са направени от едно цяло парче метал, което или се кове, или се излива след подбиране на суровините. Най-често материалът е карбонова стомана, която предоставя изключително твърда кристална решетка.

Така кирката може да запази своето острие без да се налага често наточване, солидността на материала предоставя достатъчно здравина дори при голямо натоварване.

Шията на самата кирка се прави чрез пресоване на материала покрай отвора, като това допълнително втвърдява участъка, за това е рядко да се видят счупени глави на кирки.

Това остава като най-слабо звено, дръжката на самата кирка, като най-често тя е направена от дърво, по-рядко от дъб и по-често от хикори, които предоставя невероятна издръжливост.

Това, което е най-важно при избор на дръжка за кирка е посоката на жилите на самото дърво, като трябва да се стараете те да са паралелни с посоката на ползването.

Така при удар жилите на дървото могат равномерно да разпределят вибрациите по продължението на дръжката вместо да се събират на конкретно място. Така удължавате живота на вашата дръжка вместо да се налага честата и подмяна – спестявате пари и време.

Други важни качества за една кирка

В Praktis.bg сме наясно, че кирката не се използва за забавление, и че тя е работният кон на всеки градинарски арсенал – за това ви предоставяме различни по тежест кирки.

При нас можете да намерите 2 и 3,2 килограмови кирки, като по-тежките спомагат за по-лесното разбиване на бетон или камъни, а по-леките са подходящи за по-постоянна работа.

Формата на една кирка е стандартизирана и има две страни, едната е длето подходящо за изкопаване и загребване на почва или седимент, другата се използва за разбиване. Работейки в комбинация, двете страни на кирката предоставят наистина повече от адекватен арсенал за изкопаване на дупки или канали на трудни места.

Не е случайно, за дълго време най-използваният инструмент в минната дейност е била кованата кирка, веднъж калена, една кирка може да изкопае тунел дори във вулканична скала. Сигурни сме, че при нас можете да намерите всички необходими градински ръчни инструменти или градинска техника, от които имате нужда.

Без значение коя от всички кирки изберете, сме сигурни, че ще направите правилният избор, тъй като сме уверени в качеството на нашата селекция!

Често задавани въпроси за кирки

Какво представлява кирката и за какво се използва?
Как да различим качествената кирка?
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: