Лепила за дърво

Дървото е материал, който има много широко приложение. От него се изработват плоскости и профили, който се използват за направата на мебели, конструкции и предмети. Дървото е предпочитан материал, заради здравината си и автентичният си вид.

В тази категория ще ви запознаем с един незаменим помощник в създаването на дървени мебели и предмети. Това са лепилата за дърво благодарение, на които две дървени плоскости могат да се свържат без да се налага пробиването на дупки и използването на крепежни елементи.

Употреба и приложение на лепила за дърво

Лепила за дърво имат голямо приложение в мебелната индустрия, дървообработката и битовите ремонти и проектите тип „направи си сам“. Широкото им приложение може да се групира в следните направления:

  • Създаване на по-големи дървени плоскости

Лепилата за дърво се използват за съединяването на няколко дървени елемента от един вид материал за създаването на по-голяма по размери дървена плоскост. Най-често това приложение са осъществява за целите на производството на мебели, изработката на врати, прозорци, дървени конструкции и други проекти, където се изисква здравина и непрекъсната повърхност.

  • Лепене на фурнири

Фурнирите са тънки дървени листове, които се използват за облицовка на мебели и декоративни елементи. За създаването на красива облицовка върху мебелите се използват лепила за дърво, които се нанасят върху фурнира преди той да бъде поставен върху дървения материал.

  • Монтиране на парапети

Най-здравите лепила за дърво са подходящи за закрепване на дървени парапети или други обезопасителни плоскости. Качествените лепила за дърво произведени от лидери в бранша са надеждни и издръжливи.

  • Създаване на декорации и направи си сам проекти

В почти всеки дом има лепило за дърво, което да е под ръка при нужда. Най-често тези лепила се използват за създаването на дървени декорации или осъществяването на „направи си сам“ проекти.

Видове дървени лепила – за какво се използват

Сега ще разгледаме няколко вида лепила за дърво и за какво точно могат да се използват. Важно е да уточним, че при избора на лепило трябва да определите вида на дървото и ефекта, който искате да постигнете.

  • PVA лепила за дърво

Тези лепила са създадени на базата на поливинилови алкохоли и са най-често използваните. Те имат бял цвят, лесни с за употреба и съхнат много бързо.

  • Полиуретанови лепила

Подходящи са за залепване на дървени елементи, които се използват на открито. Предлагат добра гъвкавост и устойчивост на влага.

  • Епоксидни лепила

Това е един от най-здравите и издръжливи видове, който намира приложение в мебелната и строителната индустрия. Те се използват за създаването на много здрави връзки и се характеризират с изключително добра влагоустойчивост.

Често задавани въпроси за лепила за дърво

Колко дълго отнема изсъхването на лепилото за дърво?
Какви са предимствата на лепилото за дърво пред другите видове лепила?
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: