Алкидни лакове

Търсите да защитите метална конструкция или дървен материал от стихиите? Искате бързо и ефикасно решение, без токсични изпарения и лепнене? В тази категория ще намерите това, от което се нуждаете за правилната грижата за подови настилки, мебели и метални конструкции - предоставено от познатите ви производители.

Какво представляват алкидните лакове

Алкидните лакове, общо казано, са вид втечнени полимерни съединения от синтетични смоли, чиято функция е да действат като защитен слой против нараняване. Те биват два основни типа – за органични повърхности като дърво, и такива предназначение за метал.

Разликата им е в способността им да се свързват и предържат към повърхността на предназначената площ. Лаковете пригодени за дърво проникват дълбоко в порите на дървесният материал, установявайки устойчива и трайна връзка.

Лаковете за метал са пригодени за свързване с по-гладката повърхност на метала, която има значително по ситни и трудни за запълване пори.

Каква е ролята на различните видове алкидни лакове

Реално, след главното разделение на видове лакове според тяхното приложение, може да се направи по-точен разбор, според начинът на прилагане на различните разтвори.

Основният тип лакове, които са най-често използвани, са едно компонентните емайл лакове, с бързо съхнене – те са лесни за ползване, могат да се ползват с пистолет или четка и са доста достъпни като цена.

Другите видове лакове са:

  • Лакове с бавно съхнене;
  • Двукомпонентни лакове;
  • Яхтени лакове;
  • Лакове са подови настилки;
  • Бързо съхнещи лакове.

Лаковете с бавни съхнене отнемат повече от 24 часа да достигнат пълна полимеризация (втвърдяване), но за сметка на това са доста издръжливи (до 3-4 години). Двукомпонентните лакове са с предимно професионална употреба в мебеларството като пропорциите там са изключително специфични.

Желателно е да се ползват спрямо препоръките на производителя – крайните резултати могат да бъдат гланцирани, матирани или гладки с невероятен отблясък – ползва се с пистолет.

Яхтен лак е предназначен за външно ползване. При съхнене той отделя токсични изпарения, които не бива да се вдишват – ползва се за беседки, лодки, и обработка на дърво при външно потребление – може да се полага с четка или с пистолет – не е нужно разреждане.

Алкидни лакове – съвети при ползване от Praktis.bg

Нашият опит с дистрибуцията на алкидни лакове ни дава доста голям набор от опитност при прилагането им. Нашият съвет за най-ефикасно ползване на изброените видове лакове тук са базирани на повече от 15 години опит.

Не полагайте повече от 1 слой в рамките на 2 часа, оставете първият да изсъхне, не трябва да лепне на допир. При обработка на мебели шлайфайте леко долният слой, за да създадете по-грапава повърхност към, която да се прикрепи следващият.

Всеки следващ слой от алкидни лакове да бъде по-тънък от предходният, така се избягва измятане и напукване при температурни промени. Ползвайте при добре проветрено пространство – не вдишвайте изпаренията дори лака да е пригоден за вътрешно ползване.

Защо да пазарувате при нас

Нашата селекция е направена въз основа дългогодишен опит и често събеседване с клиенти относно техните нужди.

При нас ще намерите само най-качествените избори на изключително достъпна цена – вече и онлайн с нашият обновен онлайн магазин – всички за вашите алкидни нужди на 1 кликване разстояние.

Как се нанася алкиден лак?
Какви видове алкиден лак има?
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: