6 съвета за добра реколта в оранжерията

Взели сте си оранжерия? Чудесно! Сега обаче ще трябва и да се научите да я използвате правилно, за да осигурите оптимални условия за растеж на зелените си приятели. Вижте на какво да обърнете внимание, за да има после чушки и домати за салатка.

6 съвета за добра реколта в оранжерията

Графикът

Оранжерията е идеалното място, в което да отгледате разсад. Тук от решаващо значение е моменът, в който стартирате. Правилният момент на засаждане на семената, гарантира и правилен момент на трансплантиране на вече готовия разсад на открито.

Ако избързате или закъснеете, това може да доведе до слаби растения. Направете проучване за сортовете, които планирате да отглеждате и планирайте прецизен график, който ще ви гарантира силни и адаптивни растения. 

Съжителството

6 съвета за добра реколта в оранжерията

Разбира се може и изцяло да отгледате растенията в оранжерийни условия, но за тази цел трябва да разберете, кои сортове съжителстват добре заедно и да ги комбинирате подходящо.

Примерно не е добра идея да отглеждате в една оранжерия краставици и домати – на краставиците е необходима висока влажност и температура, а на доматите умерена температура и ниска влажност.

6 съвета за добра реколта в оранжерията

Краставиците съжителстват добре със салати и зеле, а репичките ги защитават от кърлежи и листояди.

6 съвета за добра реколта в оранжерията

Растенията от семейство картофови, като домати и пипер, се разбират добре с босилек и девисил.

6 съвета за добра реколта в оранжерията

Внимавайте с патладжана – той не обича почти никого, но ако все пак искате да му сложите другарче, заложете на кромида.

Температурата

Прекалената топлина може да се окаже пагубна за вашите посеви. Погрижете се винаги да поддържате оптимална температура, или малко по-ниска от оптималната ­– по-добре е да охладите малко посевите, вместо да ги претоплите.

Почвата

6 съвета за добра реколта в оранжерията

Вида на почвата и торопочвените смеси е от съществено значение за добрата реколта. Така например бързорастящите растения имат нужда от по-високи нива на хранителни вещества, за разлика от бавнорастящите. Уверете се, че почвата в оранжерията ще осигури всички необходими вещества за посевите.

Поливане

6 съвета за добра реколта в оранжерията

Поливането в оранжерията е наистина деликатна задача. Растенията трябва да имат достатъчно вода, но в никакъв случай повече от необходимото. Ако не сте сигурни, поливайте когато горният слой на почвата изсъхне. Добър вариант е да се възползвате от системите за капково напояване, които осигуряват перфектна влажност на почвата.

Проветрение

Извън оранжерията растенията са изложени на постоянни въздушни течения, което помага за техния растеж. Ето защо трябва да осигурите подобни условия и на вашите оранжерийни посеви. Липсата на проветрение може да доведе до натрупване на парникове газове, да забави растежа и дори да убие растенията. За да предотвратите това, винаги оставяйте по някой и друг отворен прозорец.

На страниците на praktis.bg ще намерите всичко необходимо за вашата градина: от семената и торопочвените смеси до градинските инструменти и оранжериите.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: