Психология на цветовете в интериорния дизайн

Интериорният дизайн е изкуство, което съчетава различни форми, текстури и цветове, за да създаде идеална атмосфера – било то вкъщи, на работното място или в някоя обществена сграда. Цветовете в интериорния дизайн имат много важна роля, защото могат да повлияят до голяма степен на атмосферата в помещението. 

Психологията на цветовете се знаимава с това, как всеки цвят влияе на настроението на човек, неговата когнитивна фукция, креативност и продуктивност. Така например  успокояващите тонове като синьо и зелено създават усещане за релакс, за разлика от червеното и оранжевото, които по-скоро енергизират и възбуждат сетивата.

Психология на цветовете в интериорния дизайн

Цветът на стените, мебелите, килимите, завесите и останалите елементи от обзавеждането, трябва да бъдат съобразени както с предназначението на помещението, така и с индивидуалните предпочитания на всеки човек. Виж как влияят цветовете върху психиката на човек и прецени, коя е идеалната цветова схема за твоя дом.

Оранжево
Ключова дума: топлина

Ярко и топло - оранжевото във всичките му нюанси насища атмосферата с позитивни вибрации. Ние бихме го използвали щедро във всекидневната, но за тези, които не са толкова смели, дори няколко декоративни възглавници биха били чудесен акцент, който да зареди стаята с позитивизъм. Цветът също така стимулира апетита и често се използва в кухнята и трапезарията. Комбинира се добре със сиво и черно.

Жълто
Ключова дума: енергия

Жълтият цвят репрезентира слънчевата светлина и енергията. В интериорния дизайн жълтият цвят се препоръчва за кухня, трапезария, антре и баня. Цветът моментално  повдига настроението, но поради изключително енергизиращия си ефект, една изцяло жълта стая може да повиши кръвното налягане и да накара човек да реагира пресилено в някои ситуации. Ето защо е добре да комбинираме жълтото с неутрални цветове като бяло и сиво.

Червено
Ключова дума: страст

Цветът на любовта, страстта и желанията някак естествено се вписва в интериора на спалнята, но трябва да се използва умерено - например за спалното бельо, завесите или мебелите и в съчетание с балансиращи неутрални тонове, като бяло. В дневната и  офис пространствата червеното повдига енергийно, стимулира приятелството и комуникацията.

Розово
Ключова дума: любов

Цветът на перфектната кукла Барби създава атмосфера на радост, блаженство, любов и състрадание. Комбинира се добре с бяло и златно, а светлорозовият нюанс стои страхотно в комбинация със светлосиньо. Розовата цветова схема е перфектна за детска стая или спалня.

Лилаво
Ключова дума: вдъхновение

Лилавият цвят обикновено се свързва с елегантност и царственост. Тъй като лилавата цветова схема вдъхновява креативността, може да се използва за офис, ателие, дрешник, както и детска стая, където стимулира подрастващите към творчески изяви и им помага да намерят своя път.

Зелено
Ключова дума: свежест

Повечето хора свързват зеления цвят с природата и го асоциират със свежест, мир и доверие. Зеленият цвят успокоява сетивата, понижава кръвното налягане и създава усещане за сигурност. В комбинация с бяло е подходящ за кухнята, дневната, банята, детската или спалнята.

Синьо
Ключова дума: хармония

Цветът на морето и небето има лечебен ефект върху ума,  забавя сърдечния ритъм, метаболизма и кръвното налягане. Може да се използва в комбинация с жълто за детската стая и дневната или комбинация от светлосини и тъмносини нюанси за спалнята и банята.

Бяло
Ключова дума: мир

Белият цвят се свързва с мир и спокойствие. Успокояващият ефект на неутралния цвят помага за контролиране на пулса и кръвното налягане. Белият цвят увеличава визуално помещенията, комбинира се прекрасно с всеки друг цвят и е подходящ за всяко помещение.

Сиво
Ключова дума: неутралност

Някои ще кажат, че той е скучен и потискащ, но сивият цвят може да се превърне в чудесен фон, на който да разгърнеш творческия си потенциал и да създадеш един елегантен и изискан интериор. Важно е да го комбинираш с по-ярки цветове, като жълто например, за да създадеш приятен контраст. Подходящ е за дневна, спалня или баня.

Кафяво
Ключова дума: устойчивост

Кафявото трябва да се използва пестеливо, защото има склонност да релаксира сетивата прекалено много, което води до липса на активност. Шоколадовият цвят има уникалната способност да синхронизира елементите в обзавеждането и в комбинация с други цветове създава усещане за устойчивост и сигурност. Подходящ е за дневна.

Черно
Ключова дума: класа

За някои хора черният цвят е депресираш, но за други е олицетворение на истинска класа и стил. В комбинация с бяло създава страхотен контраст, подходящ за всеки модерен дом, а златните детайли му придават усещане за лукс и елегантност. Чудесен е за спалнята, тъй като поглъща светлината и осигурява идеални условия за здравословен сън.

Независимо дали става дума за дом, офис или обществено пространство, правилната цветова схема играе важна роля в живота на обитателите, като ги стимулира да бъдат своята най-добра версия. Психологията на цветовете може да ти помогне да опознаеш по-добре себе си и своите нужди и да създадеш пространство, което работи по най-добрия за теб начин.

Влез на Praktis.bg или в нашите физически магазини, за да откриеш твоята перфектна цветова схема!

 

 

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: