Матракът - в търсене на перфектния сън

С него прекарваме средно около 8 часа от денонощието. Разчитаме на него да ни даде идеалната опора, която да поддържа тялото ни в правилна позиция, за да се събуждаме свежи и отпочинали, без болки в гърба или кръста. Но перфектния сън за много хора се оказва мираж. Ако и ти все още не си намерил своя матрак, може би сега е моментът. Събрахме за теб всичко по темата, за да направиш много по-информиран избор и надяваме се, да срещнеш матрака на живота си.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

Твърд или мек матрак?

Това е първият въпрос, на който ще трябва да си отговориш, за да стесниш кръга от матраци поне наполовина. Смята се, че меките матраци са подходящи за слаби хора, за разлика от твърдите, които се харесват на по-пълните.

Съществува и убеждение, че позицията по време на сън също има значение – за хората, които спят по гръб е подходящ твърд матрак, който да осигури добра поддръжка на гръбначния стълб; тези, които обичат да спят по корем, трябва да изберат твърд матрак с мемори пяна, който да поеме извивките, но да запази гръбнака изправен, а тези които спят настрани е добре да заложат на матрак със средна степен на твърдост, който да осигури адекватно омекотяване за бедрата и рамената.

В действителност обаче повечето хора доста се въртят в леглото, преминавайки през различни позиции, така че е трудно да използваш единствено този критерий при избора на матрак. 

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

Накратко идеята е, че подходящият  матрак трябва да ти позволи да отпуснеш всяко свое мускулче, като в същото време осигури достатъчно добра опора на цялото тяло. Няма формула, с която да изчислиш точния за теб матрак – най-добре е да тестваш различни матраци, за да усетиш, кои пасват най-добре на извивките ти.

 Еднолицев или двулицев матрак?

Разликата си личи от името – еднолицевите матраци имат една лицева страна и вградена рамка в долната си част, докато двулицевите имат две лицеви страни, тоест могат да се завъртат и да се ползват и от двете си страни, но нямат вградена рамка и изискват допълнително да закупиш подматрачна рамка.

Някои двулицеви матраци, като модел Virtuoso, предлагат зимна и лята страна, които осигуряват съответно топлина през зимата и прохлада през лятото.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

Съществуват и матраци, които комбинират две ядра в един калъф, като моделите Galaxy, Magnigel Dual, Maestro Dual, Armonia Dual , чиято технология дава възможност на всеки партньор да избере предпочитана твърдост. Едната половина може да бъде мека, а другата по-твърда. Чрез въртенето на двете ядра може да получиш 3 различни комбинации: меко/меко, средно/меко, средно/средно усещане.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

Вид ядро

Материалът, от който е изработено ядрото на матрака има съществено  значение  за твоя комфорт. Ето и основните видове матраци според  вида на ядрото.

  • Пружинна система – пружинните матраци имат сърцевина от пружини обвита в калъф. Пружините варират по дебелина, като колкото е по-тънка пружината, толкова по-лесно се сгъва и отпуска, а от там и толкова по-мек е самият матрак. По-дебелите пружини са предпочитани от по-едри хора, тъй като не позволяват потъване на тялото.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

  • Мултипокет пружинна система  - при мултипокет матраците отново имаме пружини, но всяка пружина е отделена в самостоятелен джоб и обвита в текстил или друг материал. По този начин, движенията в едната част на матрака не се пренасят в другата му част.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

  • Мемори пяна - материалът е разработка на НАСА и първоначално се е използвал, за да повиши комфорта на седалките в космическите кораби. Мемори матраците са известни с това, че намаляват напрежението по време на сън, тъй като приемат формата на тялото, което лежи върху тях. Престане ли натискът, пяната постепенно възвръща своята първоначална форма.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

 

  • Полиуретанова пяна -  като съдържание, полиуретановата пяна се доближава до мемори пяната, но като усещане се различава доста, тъй като полиуретановата пяна няма същия вискозитет и гъстота като мемори пяната, което я прави по-пружинираща.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

 

  • Латекс - латексовите матраци са направени от латекс, който се добива от каучуковите дървета. Интересното при латексовите матраци е, че на усещане са едновременно меки и отскокливи.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

Повечето матраци на пазара в днешно време комбинират няколко различни материала, например пружинна система със слой мемори пяна или полиуретанова с мемори пяна. Комбинациите са най-различни, в зависимост от идеята, която е заложена в проектирането на матрака. Както вече споменахме най-добре е да тестваш различни модели, за да усетиш, кои са най-подходящи за  теб.

 

Антиалергични матраци

Всички сме чували, за малките същества, които обитават матраците и се хранят с частици мъртва кожа, известни като акари. Тези микроскопични паяци, или по-конкретно екскрементите им могат да причинят сериозни заболявания, като конюнктивит, астма, дерматит, възпаление на лигавиците, алергия.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

Производителите на матраци все по-често обръщат внимание на този проблем и създават матраци, които не позволяват настаняването на „неканени гости“ в леглото ни.  Погрижи се за здравето си и се увери, че матракът, който ще купиш е антиалергичен.

Модели матраци с антиалергична обработка са Vivo, Silvercare, OrtoRelax, VitalCare, SilverPlus, Infinity, Body Rest, Модена Полифлекс, Понто, Каспия Полифлекс, Каспия Мемори покет.

 

Антивирусни / антибактериални матраци

Този тренд се отрази и на матраците. Даваме за пример модел MagniProtect, който обединява два антивирусни и антибактериални агента - сребърни йони и липозоми. Липозомите унищожават вирусите, обвити в липиди, какъвто е и коронавирусът, като проникват през клетъчната им мембрана и я разграждат. Сребърните йони привличат и закачат противоположно заредените патогени и възпрепятстват тяхното разпространение.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

Препоръчваме този модел за хората с отслабена имунна система, които са податливи на различни вирусни заболявания. С MagniProtect сънят буквално лекува.

Други антибактериални модели са Abbraccio, Silvercare, OrtoRelax, SilverPlus, Infinity, EcoSpring, Nuvola, Nord Star, Silver Exclusive, Тирена Полифлекс.

 

Калъф

Някои матраци са произведени със сваляем калъф, който може да се пере в пералня. Това преимущество не е за подценяване, особено ако имаш домашни любимци или малки деца, които обичат да цапат. Ако все пак избереш матрак без сваляем калъф, задължително го оборудвай с един протектор и то преди първата употреба – петната обичат да се лепят по новите неща. Протекторът предпазва матрака от течности и замърсяване и може да се пере в пералня.

Матракът  -  в търсене на перфектния сън

Вече си на ти с матраците и със сигурност ще ти е доста по-лесно да се ориентираш в морето от предложения. На praktis.bg ще намериш разнообразие от матраци, протектори, спално бельо и други продукти за спалнята, с които сънят ти  да стане още няколко идеи по-добър.

 Матракът  -  в търсене на перфектния сън

 

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: