Как да изберем подходяща резачка?

Ако сте изправени пред тази дилема, първо трябва да си изясните къде и за какво ще използвате уреда. Така ще определите вида на захранването и нужната ви мощност,  и ще стесните до голяма степен възможните варианти. За да ви ориентираме, ще ви разкажем накратко за различните видове резачки според захранването: бензинови, електрически и акумулаторни, както и за по-важните технически характеристики на машината.

Как да изберем подходяща резачка?

Бензинови резачки. Ако смятате да режете дърва в гората, изберете бензинов модел. Те са мощни и лесно се справят с дебели дървета. Захранват се с бензин и масло в определено съотношение, което означава че не сте зависими по никакъв начин от електричество и можете да ги използвате цял ден стига да разполагате с предварително подготвено гориво. Минусът при тях е, че са по-тежки от моделите с друг вид захранване.

Как да изберем подходяща резачка?

Електрически резачки. Моделите, които работят с ток са подходящи за работа в гаража или двора – трябва ви само достатъчно дълъг удължител. Мощни са и могат да се използват както за тънки, така и за по-дебели дървета и клони. Ако нямате нужда да използвате уреда извън двора си – електрическата резачка е най-добрият вариант, защото е лесна за употреба – просто включвате в контакта и действате. Като тегло се намират някъде по средата между бензиновите и акумулаторните – нито много тежки, нито много леки.

Как да изберем подходяща резачка?

Акумулаторни резачки. Те са най-леки и лесно преносими. Идеални са за тънки клони или греди и могат да се използват буквално навсякъде, защото работят с батерии. Доста по-леки от бензиновите, с тях се работи по-лесно и по-продължително без умора. Освен това не изискват да носите туба с бензин и масло – при по-продължителна работа просто носете втора батерия за смяна.

Мощност. Изборът на мощност зависи изцяло от работата, която ще вършите. Сериозните задачи, включващи рязане на дебели дървета, изискват по-мощна машина в диапазона 1800 – 2400 W. Мощните модели обаче са и по-тежки, така че ако не ви трябва, допълнителната мощност само ще ви тежи. 

Друг параметър, на които трябва да обърнете внимание е дължината на шината. Ако възнамерявате да режете дебели дървета ще ви трябва шина с дължина поне 45 – 50 см и нагоре.  За по-леки задачки ще ви свърши работа и по-къса шина.

Как да изберем подходяща резачка?

Цената също е важен фактор. Ако сте начинаещ с резачките и ви трябва уред за дребни работи в двора, няма смисъл да инвестирате в скъпа и сложна машина, с която ще ви е трудно да работите. По-добре си вземете среден клас модел (препоръчваме марка Raider), с който да свикнете. Ако решите в последствие да инвестирате в по-висок клас (например WORX), ще имате опита и знанието какво точно ви трябва. Не ви препоръчваме обаче и другата крайност – да купите нещо много евтино, защото практиката показва, че тези уреди са по-склонни към повреди.

Как да изберем подходяща резачка

Това е накратко. Може да видите нашите предложения в страница Резчаки или на живо в някой от магазините ни.  Обърнете внимание също и на страница ни с предпазни средства, защото работата с резачка не е шега. Задължително трябва да обуете стабилни обувки, да сложите подходящи работни ръкавици и предпазни очила.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: