5 стъпки до идеалната камина

Едно от удоволствията на зимата идва в голяма метална кутия с няколко кюнеца и куп дърва. Става въпрос за онова усещане за уют, топлина и дом, което само камините могат да създадат. Естествено то върви с мнооого бонуси – аромата на горяща дървесина, успокояващия звук от пукащи цепеници, опцията да сготвите вкусна храна за семейството и приятелите, и т.н.

5 стъпки до идеалната камина

Обаче преди да стигнете до тази част трябва да изберете, кой модел „магическа кутия“ ще пасне най-добре на вашето жилище и начин на живот. Лесно е - само следвайте стъпките.

Първо: Определете мощността на камината.

Мощността е пряко свързана с големината на помещението, което ще отоплявате. Примерно помещение с големина около 30 кв.м спокойно може да се отоплява с камина с мощност 7kW. По-мощните камини от порядъка на 13 kW могат да отопляват помещения с размер 50-60 кв.м. Ако желаете да отоплявате цялото жилище се насочете към моделите с водна риза – при тях е малко по-сложно, тъй като се изгражда система от тръби и радиатори, но ефектът определено си заслужава.

5 стъпки до идеалната камина

Второ: Чугунен или ламаринен плот?

Тук вдигаме две ръце в полза на чугунения. Той акумулира повече топлина в сравнение с ламаринения и съответно я отдава по-бавно, запазвайки топлината в помещението за по-дълго време. Ламариненият плот ще изстине доста по-бързо.

5 стъпки до идеалната камина

Трето: С фурна или без?

Екстрите винаги са плюс – не се лишавайте от тази. Разбира се чугуненият плот също ви дава възможност да сготвите нещо вкусно, обаче фурната разширява опциите значително. Тук мощността на камината не е без значение – колкото по-мощна е тя, толкова по-висока температура може да достигне фурната.

5 стъпки до идеалната камина

Четвърто: Радиатор?

Допълнителният радиатор, монтиран над камината, увеличава топлоотдаването и вдига с едно ниво ефективността на камината. Колкото по-голяма е площта му, толкова повече топлина ще отдава на помещението.  На пазара има емайлирани и прахово боядисани радиатори – разликата е единствено визуална – изберете според собствения си стил.

 5 стъпки до идеалната камина

Пето: Вид дървесина?

И това има значение – по правило иглолистната дървесина има по-малка плътност, гори по-бързо и притежава по-висока горивна мощ спрямо широколистната, което преведено ще рече, че бързо ще вдигне градуса, но не за дълго. Широколистната дървесина гори по-бавно и поддържа постоянна температура за по-продължително време.

Това е - сега ви остава само да поръчате вашата камина и да стискате палци да захладнее.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: