Видове настилки за дома – предимства и недостатъци

Мек килим, ламинат или плочки? Разнообразието от настилки за дома не спира до тук, и за да направите правилен избор ще хвърлим малко светлина върху основните предимства и недостатъци на различните видове.

Килими / мокети

Видове настилки за дома – предимства и недостатъци

Килимите / мокетите са сравнително изгодно решение, не изискват специален монтаж, а времето за поставяне е минимално. 

Когато обаче се стигне до почистването, килимите не изглеждат толкова примамливи. Те лесно се замърсяват и изискват чистене с прахосмукачка през няколко дена, а ако си имате и домашен любимец времето за почистване рязко се скъсява.

От друга страна нищо не може да ви даде същото усещане за топлина и уют както един мек килим, в който краката ви приятно потъват при всяка стъпка.  

Ламиниран паркет

Видове настилки за дома – предимства и недостатъци

Ламинираният паркет излиза доста по-евтино от масивния, като в същото време добрите ламинати ви осигуряват прилично качество, здравина и стилен дизайн. С монтирането му може да се справите и сами, ако сте от сръчните и разполагате с време.

Ламинатите са подходящи за всички стаи, с изключение на мокрите помещения. Поддръжката им включва почистване с прахосмукачка и влажна кърпа.

Внимавайте с течностите, защото могат  да се раздуят, както и с острите предмети, които могат да ги надраскат. Добре е да си закупите резервни плоскости, които да използвате в случай на повреда.

 

Теракота / гранитогрес

Видове настилки за дома – предимства и недостатъци

Цената на този вид настилка се оскъпява от професионалния монтаж, така че като купувате калкулирайте и поставянето.

Плочките са водоустойчиви, което ги прави подходящи за бани,  кухни и мокри помещения. Лесно се почистват,  издръжливи са и се произвеждат в разнообразие от дизайни, което ги превръща в стилен завършек на интериора.

Единственият недостатък, за който може да се сетим, е че подът покрит с плочки е сравнително студен на допир.

 

Балатум

Видове настилки за дома – предимства и недостатъци

Балатумът е евтино и практично решение, лесно за поставяне и почистване. Ако не желаете да инвестирате големи суми в настоящото си жилище, балатумът е идеалният за вас вариант.

Подходящ е за всички стаи с изключение на мокрите помещения, и се предлага в разнообразие от дизайни имитиращи дърво, камък, мозайка или друг принт.

Балатумът не е толкова издръжлив, колкото другите настилки, но имайки предвид ниската му цена може да се подмени сравнително безболезнено за месечния бюджет.

Винилови настилки

Видове настилки за дома – предимства и недостатъци

Виниловите настилки са подходящи за всички стаи, включително влажни помещения като бани, кухни и тоалетни. Лесни и бързи са за инсталиране, с помощта на клик система.

Не съдържат никакви вредни вещества и са подходящи за хора с алергии. Имат добри шумоизолационни качества и могат да се комбинират с подово отопление.

Произвеждат се в различни декори с релефна и текстурирана повърхност, устойчива на надраскване, оцветяване и интензивен трафик.

Настилките в дома са инвестиция, която правите за години напред, така че е важно да направите най-подходящият избор. Разгледайте нашите предложения на praktis.bg или на живо в някой хипермаркет от веригата.

© Developed by CommerceLab