С автомобил през зимата

Купили сте си кола през лятото, обаче още не сте свикнали един с друг и все забравяте за досадните подробности около поддръжката й? 

Лошата новина е, че зимата може да подложи на изпитание връзката ви. Добрата е, че сме насреща с няколко полезни съвета, които ще ви спестят доста неприятни изненади.

Зимни гуми

С автомобил през зимата

Щом извадите от гардероба зимните ботуши, значи е време да помислите и за „обувките“ на автомобила ви. При ниски температури летните гуми се втвърдяват, което намалява сцеплението с пътната настилка. Зимните гуми остават с мека текстура и при ниски температури, запазвайки доброто си сцепление дори с мокра настилка, а освен това разполагат с по-дебели грайфери, с които се справят добре дори и при заснежена настилка.  

Акумулатор

С автомобил през зимата

Зимата определено не е любимият сезон на батериите. Ниските градуси в повечето случаи ги изтощават бързо, а ако батерията не е нова, времето се скъсява допълнително. Акумулаторът на вашия автомобил не прави изключение - ако е достигнал максималния си срок за експлоатация  най-добре го подменете. Ако не се налага смяна, препоръчваме да го заредите напълно преди началото на зимния сезон и да следите нивото на батерията. Ако забележите, че нивото на заряда пада, веднага дозаредете, защото при минусови температури разредената батерия ще замръзне.

В Praktis може да намерите разнообразие от модели и марки зарядни за акумулатори, предлагащи високо качество на конкурентна цена.

Антифриз

С автомобил през зимата

Антифризът предпазва двигателя от прегряване и корозия, а охладителната система от замръзване.  Продава се като концентрат, който трябва да се разреди преди да се налее, както и готов за директна употреба. Следете количеството на антифриз в автомобила и доливайте при нужда. Нашият съвет е да използвате един вид антифриз и да четете внимателно упътването на етикета.

Чистачки

С автомобил през зимата

Както всяко друго нещо и чистачките се износват и се налага да бъдат подменяни. Ако вашите вече не почистват добре е задължително да ги смените преди есенните дъждове и зимните снеговалежи, за да си осигурите добра видимост, независимо от условията. При производството си, качествените чистачки се третират с тънък слой тефлон или графит, който отблъсква водата и предотвратява замръзването през зимата.

Не забравяйте да налеете и незамръзваща течност за чистачки.

Вериги

С автомобил през зимата

В града едва ли ще се наложи да ги ползвате, но ако планирате да посетите по-далечни дестинации при зимни условия е добре да разполагате с един комплект вериги за сняг в багажника. Веригите трябва да са добре стегнати и да карате с тях само на сняг. И още един съвет – изпробвайте поставянето им предварително, не чакайте да закъсате, за да разберете, че „нещо не ви се получава както трябва“.

При нас ще намерите още кабели за ток, въжета за теглене и всякакви добавки за автомобил, които ще ви осигурят  безпроблемно шофиране през студените месеци. 

С автомобил през зимата

Ще завършим с един бонус - акумулаторната стъргалка за лед на Керхер. Разбира се че и обикновените стъргалки за лед ще ви свършат работа, обаче защо да не се поглезите.

© Developed by CommerceLab