От формите за разсад до оранжерията – 12 съвета за начинаещи градинари

Ако и вие сте начинаещ със семената и торовете,  вероятно се чудите,  дали е време да стартирате с разсада и всичко останало. Отговорът е „Да“. Някои дори започват още през януари, но целият  февруари също е подходящ, така че имате достатъчно време. Ето няколко основни съвета, които ще ви осигурят прилични резултати.

От формите за разсад до оранжерията – 12 съвета за начинаещи градинари

 1. Изберете качествени  семена. В никакъв случай не купувайте съмнителни семена, без етикет и срок на годност, защото може да са заразени или некачествени, а те няма как да осигурят добра реколта.

 2. Почвената смес трябва да е лека и пръхкава. Най-добре е да си вземете готова смес за разсад, защото пръстта  от градината може да е по-тежка и да съдържа паразити. 

 3. Не бързайте със засаждането на семената. Най-добрият разсад е млад и нисък. Ако засадите семената  твърде рано има опасност разсадът да стане висок и слаб.

 4. Във всяко гнездо поставяйте по две или три семена, за да сте сигурни, че поне едно ще покълне.

 5. За да поникнат растенията е добре да поддържате по-висока температура,  около 20-23 градуса. Ако в помещението е по-хладно  бихте могли да покриете формата за разсад с найлоново фолио. Щом растенията поникнат махнете фолиото и поддържайте умерена температура.

 6. Не прекалявайте с поливането – по правило се полива когато горният слой на почвата изсъхне.От формите за разсад до оранжерията – 12 съвета за начинаещи градинари
 7. Щом разсадът достигне височина 5 см е време да премахнете по-слабите кълнове – просто ги отрежете на нивото на почвата – така най-силното растение ще има достатъчно пространство и хранителни вещества.

 8. След  около месец  от посяването на семената внимателно  извадете едно растение, заедно с почвата. Ако корените започват да изпълват гнездото, значи е време за пресаждане в по-голяма саксия. Направете го.

 9. След като отминат последните пролетни слани, можете да засадите растенията на постоянното им място в градината. Най-подходящият момент за това  е привечер или през някой облачен ден,  защото слънцето може да увреди младите растения.  Теренът трябва да е добре обработен и подготвен – добрите мотофрези правят чудеса в обръщането и фрезоването на почвата.  От формите за разсад до оранжерията – 12 съвета за начинаещи градинари
  Тези които разполагат с оранжерия няма нужда да се съобразяват с метеорологичните условия. Оранжерията удължава периода на беритба и консумация - от началото на пролетта до края на есента ще разполагате със собствена биологична продукция, вместо да давате пари за безвкусни плодове и зеленчуци.

 10. Не забравяйте наторяването - то е съществен момент от отглеждането на добра продукция, но тук няма единно правило - всяко растениe има различна способност за усвояване на полезните вещества - някои предпочитат органичен, други промишлен тор. Периодът за торене също е специфичен за всяка култура. От формите за разсад до оранжерията – 12 съвета за начинаещи градинари
 11. Напояването също не трябва да се подценява. Маркучът до градинската чешмата е опция, но бихте могли да си го спестите и то не за сметка на качеството. На пазара има голямо разнообразие от  модерни системи за напояване, които осигуряват перфектна влажност на почвата.

 12. Няма как да избегнете и борбата с болестите и вредителите. Понякога обработката с препарати е неизбежна, така че е добре да се въоръжите с добра пръскачка.От формите за разсад до оранжерията – 12 съвета за начинаещи градинари

Преди да влезете в градината може да минете през страницата ни с работно облекло и градински инструменти, за да си набавите и последните детайли, като например чифт гумени ботуши  и ръкавици.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: