На дневен ред: отоплението на дома

Повечето хора още се чудят къде да разходят банските си, обаче най-предвидливите вече обмислят, как да си осигурят топлото тази зима. Опциите са много: климатик, камина, конвектор, лъчист панел, радиатор и т.н. Всеки вариант има предимства и недостатъци – както в повечето случаи и тук нещата опират до цена и поддръжка. Ето какво трябва да знаете накратко преди да решите въпроса с отоплението тази зима.

Климатици

  • Енергийна ефективност:  5 от 5
  • Лесна поддръжка:  4 от 5
  • Лесна експлоатация: 5 от 5
  • Евтина първоначална инвестиция:  3 от 5
  • Ниско месечно потребление: 5 от 5

 

С климатиците всичко е лесно и точно. Настройвате желаните градуси и забравяте, че навън е зима. Но нали знаете - няма пълно щастие. Това животно климатикът изисква определена поддръжка, като например измиване на филтрите веднъж месечно. Това ще улесни значително работата му и ще ви осигури чист въздух. Упражнението не е трудно – просто погледнете в инструкциите на климатика, как точно се  прави. 

На дневен ред: отоплението на дома

Веднъж в годината е добре да се почиства вътрешния топлообменник и  външното тяло на климатика, както и да се проверят всичките му режими на работа. За тази задачка е по-добре да се обърнете към оторизиран сервиз.

Добрата грижа за климатика ще ви осигури безпроблемна експлоатация между 7 и 12 години. Цените на климатиците започват от около 600 лв и стигат до няколко хиляди в зависимост от параметрите. При покупката на климатик обърнете внимание не енергийната му ефективност. Все пак го купувате веднъж, а сметките за ток идват всеки месец.

 

Камини

  • Енергийна ефективност:  5 от 5
  • Лесна поддръжка: 4 от 5
  • Лесна експлоатация: 3 от 5
  • Евтина първоначална инвестиция:  4 от 5
  • Ниско месечно потребление: 5 от 5

С камините  вдигаме доста градусите на атмосферата както в прекия, така и в преносния смисъл. Нищо не може да замени топлината от горяща дървесина, да не говорим за пукащите звуци и романтичните  пламъчета.

На дневен ред: отоплението на дома

Много от камините  идват с екстра - фурна за готвене, което удвоява дозата на домашния уют, а ако изберете камина с водна риза, ще осигурите топлина и за останалите помещения в дома си.

Всяко нещо обаче си има цена, а тази на камината е всекидневната поддръжка. Става въпрос за чистене на камината, зареждане с дърва или дървесни пелети, и периодичното й подхранване.

В началото на отоплителния сезон, е добре да извикате коминочистач, който да почисти комина, да го прегледа за пукнатини, разхлабени тухли, птичи гнезда или заседнали животни, и да провери дали клапата се отваря и затваря гладко. „Пипането за щастие“ идва като бонус.

В края на отоплителния сезон е препоръчително да почистите отделните елементи на камината и да проверите дали има нужда от подмяна на някои от тях.

Цените на камините  започват от около 200 лв и могат да достигнат до няколко хиляди, за модерните модели, с повече екстри. Отоплението с дърва е един от най-евтините варианти - ако портмонето ви можеше да говори, думата камина щеше да е от най-любимите му. 

Как да изберете вашата камина вижте в 5 стъпки до идеалната камина.

Конвектори, радиатори и други електрически уреди

  • Енергийна ефективност:  3 от 5
  • Лесна поддръжка:  5 от 5
  • Лесна експлоатация: 5 от 5
  • Евтина първоначална инвестиция:  5 от 5
  • Ниско месечно потребление: 2 от 5

 

Конвектори, радиатори, лъчисти панели, кварцови и вентилаторни печки, калорифери и т.н. Електрическите отоплителни уреди са лесни за експлоатация и не изискват специална поддръжка. Освен това голяма част от тях са мобилни и може да ги използвате в различни помещения.

На дневен ред: отоплението на дома

Като първоначална инвестиция няма да стресират месечния ви бюджет, но не могат да бият климатиците по енергийна ефективност.

Добро решение са за помещения, които не се използват често – като стаи за гости, в които не е икономически оправдано да монтирате климатик, както и за хора, които живеят под наем и често се местят от едно жилище в друго.

 

Спираме до тук, за да не ви отегчим. Вече би трябвало да сте наясно с възможностите за отопление на дома, но се сещаме за една глезотийка, която не искаме да пропуснем - газова печка за градината или балкона, за да се радвате на хубавите зимни дни не само през прозореца.

На дневен ред: отоплението на дома

Тези газови отоплители не изискват специална поддръжка, икономични са, а и цените им са прилични. Поглезете се ако имате възможност.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: