Какво трябва да знаете, за да изберете подходящи зимни гуми

Добрите гуми, особено през зимния сезон, са едно от решаващите условия за безпроблемно и безопасно шофиране при тежки метеорологични условия. Независимо дали става въпрос за пътуване в планината, на път към мечтаното спускане със ски или сноуборд, или пък за шофиране по (не)разчистените улици зимно време, добре е да сте екипирани с добри зимни гуми.

В този материал ще ви запознаем с основните обозначения и характеристики, които е добре да знаете и които ще повлияят на избора ви на правилните зимни гуми за вашия автомобил.

Хубаво е да сте информирани за тях, защото не е достатъчно само да ги вземете от рафта и да ги поставите на вашия автомобил!

Атмосферните условия и зимните гуми

Трайното застудяване и падане на температурите под 6-7°C е предпоставка за смяна на гумите. Зимната гума е направена да бъде максимално ефективна при зимни условия, при сняг и минусови температури – направена е от по-меки смеси, което я прави максимално еластична и с възможност да осигурява оптимално сцепление с пътната настилка.

зимни и летни гумиОсвен материалът, зимните гуми разполагат и със специално разположение на грайферите, така че да захващат снега и да са максимално стабилни на пътя.

Летните гуми са изработени от твърд материал, който да устои на нажежения през лятото асфалт. Това е причината да е опасно тяхното използване през зимата – ниските температури втвърдяват още повече този материал и те стават на „галош“, както казват разговорно някои шофьори. Летните гуми се пързалят и осигуряват много по-лошо сцепление със замръзналата пътната настилка, а на сняг са още по-опасни.

Макар, през последните години зимите в България да са сравнително по-меки, то лошото почистване на пътищата, дори и в големите градове, както и „изненадващите“ снеговалежи са причина всеки шофьор да се замисли за качеството на зимните си гуми. Изключваме шофирането с летни гуми през зимата.

Начинът ви на шофиране

Ако пътувате често извън града през зимата, както и ако сте любители на зимните планинските спортове, то е добре да се замислите за висок клас гуми.

Ако шофирате по-рядко и в градски условия, то гуми среден клас ще са ви достатъчни и няма да ви се налага инвестиция в скъпи зимни гуми.

Бюджет 

Разбира се, трябва да се съобразите и с вашия бюджет и марката на вашия автомобил. Скъпите автомобили имат скъпи гуми, това се подразбира. Повечето от родните шофьори обаче притежават автомобил на старо, за който инвестицията в скъпи зимни гуми може да дойде в повече на семейния бюджет. В този обичаен случай, има достатъчно качествени и на добра цена зимни гуми. 

Обозначения на етикета за гуми, ползван в Европа

  обозначения на етикета на гумите в Европа

Сцепление на мокра настилка

Категорията е фокусирана само върху един показател – поведението на гумите при спиране на мокра настилка. 

Как се оценява сцеплението?

Обозначенията са с латинските букви от А до G:
A = най-добро сцепление на гумите

G = най-ниско ниво на сцепление на гумите

  

При 80 км/ч пътнически автомобил с гуми от А категория може да има до 18 метра по-къс спирачен път в сравнение с гуми от категория G, което се равнява на 4 спрели един след друг автомобила.

Показаните стойности на етикетите са само примерни и за различните серии и размер гуми те могат да варират в определени граници.

 

Икономия на горивоИкономия на гориво 

Икономичните гуми използват по-малко енергия, за да се въртят. Това означава и по-малко изразходено гориво. Гумите с висока категория за икономия на гориво ще ви осигурят по-дълъг пробег с един резервоар и по-малко отделяне на вредни газове. Последното не е без значение, особено в големите градове, в които качеството на въздуха рязко се влоши през последните години. 

Как се оценява икономичността на гумите?

A (зелено) = най-висока категория за икономия на гориво

G (червено) = най-ниска категория за икономия на гориво

Категория D не се използва за пътнически автомобили.

 Икономия на гориво

 Разликата между категория A и категория G може да означава намаляване на разхода на гориво до 7,5%. Приблизително това са 6 литра на 1000 километра пробег. Данните отново са примерни.

 Какво друго влияе върху икономията на гориво?

  • Ниското налягане на гумите.

Неправилното напомпване на гумите повишава съпротивлението при търкаляне и влияе върху сцеплението при мокри условия.

  • Теглото на Вашия автомобил.

Теглото на Вашия автомобил и начинът Ви на шофиране също могат да окажат сериозно влияние.

 Ниво на шума

Част от шума на преминаващ автомобил идва от гумите. Гумите с ниско ниво на шума правят вашия автомобил по-добър за целия шумов фон на населеното място, в което живеете, особено при натоварен трафик. Или в тих квартал през уикенда рано сутрин…

Какво измерва категорията „Ниво на шума“?

Измерва шумът, който гумата произвежда в децибели. Тъй като тази мерна единица не говори много на повечето хора, то се използва обозначение с 1 до 3 черни вълни, изобразяващи нивата на шума.

Ниво на шума

  • 1 черна вълна: тиха (3 или повече децибела под европейския лимит)
  • 2 черни вълни: средно шумна (между 3 dB под EU лимита и европейския лимит)
  • 3 черни вълни: шумна (над европейския лимит)

Увеличение от само няколко децибела дава голямо отражение върху нивата на шум. Всъщност разлика от 3 dB удвоява количеството външен шум, произвеждан от гумата. 

Вече стана ясно, че измерването на само 3 показателя може да дава огромна разлика в качествата на една гума. Разгледайте зимните гуми, които предлагаме, те съчетават относително добри характеристики с отлична цена.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: