Какво трябва да знаете, когато избирате ламиниран паркет

Избор на паркет

Откакто е създаден през 1977, ламинираният паркет бързо спечели сърцата и място в домовете на потребителите. Той има много достойнства, които включват лесен монтаж, ниска цена, множество декори и текстури, лесна поддръжка.

Правилната преценка на качествата и характеристиките на ламинираният паркет може да спести не малко пари. В този материал ще опишем как да разпознавате различните обозначения, така че сами да прецените кой тип паркет е най-подходящ като цена/качество за вас.

Всеки, който е сменял ламиниран паркет знае, че една подмяна може да бъде изключително досадна: разместване и изнасяне на мебели, за да се освободи помещението. Правилният подбор на паркет може да увеличи времето между подмяната.

Още нещо много важно! Неправилният подбор, от своя страна, може да доведе до бързо изхабяване на паркета и освен неудобствата по подмяната, да ви коства допълнителни средства!

Мисля, че ви убедихме в ползата от правилната преценка на най-подходящия паркет. Винаги можете да разчитате на продавач-консултанти, но българинът обича да е информиран и да знае какво купува. В края на това предисловие ще допълним, че информираният избор е част от удоволствието от покупката и експлоатацията на паркета!

Структура: слоеве на ламинирания паркет

 слоеве на ламинирания паркет 

Ламинираният паркет се състои от няколко различни слоя:

  1. Предпазен горен слой – това е слоят върху който стъпвате. Той представлява защитно покритие, което може да има различна степен на износване
  2. Декоративен слой – върху него се изобразяват действителните декор и текстура, които придават изгледа на паркета. Това е което избирате, за да пасне на цялостния интериор на помещението, в което ще поставите паркета. Най-често е дървесен декор, който наподобява различни видове дървесина – дъб, орех, бор, череша, явор и други.
  3. Основен носещ слой – Определя дебелината, издръжливостта и шумо- и топлоизолационните качества на ламинирания паркет. Върху него се изработва различните клик системи, които позволяват лесно съединяване на отделните „дъски“.
  4. Балансиращ слой – осигурява стабилност на ламела и защитава от проникване на влага в горните слоеве.

 

Дебелина на паркета

 Както споменахме по-горе, колкото по-голяма е дебелината на паркета, толкова по-добри са неговите топло- и шумоизолационни качества.

 дебелина на ламинирания паркет

 Често консултантите препоръчват по-дебел паркет за обществени сгради, примерно, като имат предвид, че на по-дебелите паркети се слага по-издръжлив горен предпазен слой. Но това не винаги е така!

Запомнете! Дебелината на паркета не гарантира неговите износоустойчиви качества! Най-горният слой на паркета е този, който отговаря за това дали паркетът ще е подходящ за обществени сгради и помещения, в които има много движение на ден. Вложените в този слой материали определят колко устойчив е паркета.

Клас на износоустойчивост

Класът на износоустойчивост означава какво натоварване се предвижда да поема най-горния слой. Казано по друг начин, какъв поток от хора на ден ще минават през това помещение. Освен това имайте предвид, че паркетът понася всякакъв друг тип натоварване като топлина от различни уреди, петна, химикали и препарати, с които се почиства, надрасквания, пряка слънчева светлина и други външни влияния.

Този клас се поставя върху опаковката на ламинирания паркет, както и в описанието му на страницата в интернет магазина, в който се продава.

Износоустойчивостта се обозначава със следните символи:

Таблица износоустойчивост ламиниран паркет

... 

Любопитно: Въпреки, че е открит през 1977, ламинираният паркет придобива по-голяма популярност през 1984 в Европа и прескача Антлантика, за да получи своята Американска премиера през 1994. Две компании – шведска и белгийска – все още водят съдебни спорове за това коя първа открива безлепилното съединяване на дъските.

Любопитно е, че всяка друга компания трябва да избира чии лицензи да използва, като често се застраховат като плащат и за двата.

... 

Текстура (релеф)

Често ламинираният паркет имитира различна по релеф дървесина, за да е още по-естествено усещането на допир. Релефът, съчетан с шарката и цветът на дъската създават цялостното усещане, което ще ви покаже дали това е вашият паркет или не. Може да не си давате сметка, но различните дървесни текстури отразяват по различен начин светлината, както и са причина един паркет да е по-хлъзгав от друг. Имайте го предвид.

Различни видове текстури:

Различни текстури на ламиниран паркет

Цвят на декора

Предимството на ламинирания паркет е, че няма цвят, който да не може да бъде изобразен. Най-предпочитани са, разбира се, различните видове дърво, които споменахме по-горе. Изобразяват се различни видове дървесина – с натурален изглед, светла, тъмна, сива, червеникава.

Цвят на паркета

Съчетанието на различните цветове с мебелировката на стаята и цвета на стените ще донесе неповторимо излъчване на помещението. В зависимост от големината на помещението и вашия вкус, могат да се получат безкрайни комбинации, които само вашето въображение може да ограничи.

Шарка на дъската

В една паркетна ламела могат да бъдат събрани различни по-големина шарки, които визуално да наподобяват паркет от големи дъски или от по-малки като размер. Това допълнително разнообразява наличните видове паркет и придава коренно различен вид на пода.

Шарка на дъската

Шарка с една, две и три отделни дъски в рамките на една паркетна ламела.

Фуга (фаска )

Според наличието на фуга и нейния вид, можем да отделим 3 вида паркет:

  • без фуга – придава цялостен вид на пода, все едно е направен от една цяла плоскост.
  • двустранна фуга – обозначава се с 2V – двете дълги страни на ламината са скосени.
  • четиристранна фуга - обозначава се с 4V – всяка от страните е скосена.

 Паркет за обществени сгради и офиси

Целта на фугата е да създаде  усещането за дюшеме от естествена дървесина.

За едни това е търсен и желан ефект, за други потребители това не е функционално от практична гледна точка.  Важното е, че имате избор и можете да изберете този паркет, който ви харесва в най-голяма степен.

Клик система:

Отделните паркетни ламели се захващат помежду си без нужда от лепило, благодарение на различни клик системи. Можете да видите действието на една от тях:

Ламиниран паркет, подложки за паркет, первази, лайсни и аксесоари за паркет

можете да откриете на топ цени и с регулярни промоции в нашия онлайн магазин.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: