Как да изберете най-подходящата за вашето стопанство мотофреза

“Каква мотофреза да избера?” - често срещан въпрос от страна на нашите клиенти през последните години. Причината е, че мотофрезите се превърнаха във всекидневен и задължителен инвентар за всеки, който разполага с градина и желание сам да си произвежда плодове, зеленчуци и други блага от нея. 

Ползите от използване на мотофреза 

В миналото, на мотофрезите се гледаше като на инвентар за хора, които притежават големи дворни места или градини и са решили да произвеждат по-сериозни количества плодове и зеленчуци, най-често за продан. Тази част от клиентите на мотофрези се е запазила, но развитието на сегмента води след себе си все повече машини, които да са от полза на всякакви стопани, с градини за лично ползване. 

Споменахме плодове и зеленчуци, но с това далеч не се изчерпват приложенията на една мотофреза. На практика тя е подходяща за обработка на земята, за отглеждане на най-разнообразни посеви. Можем да добавим етерично-маслени растения и цветя. Също така и ред други селскостопански дейности, изискващи довършителна обработка на почвата или механизирано окопаване около трайни насаждения. 

Ползите от използване на мотофреза са много. По правило обработката с мотофреза следва дълбоката оран, извършена с трактор и плуг. Тя е машината, която може да разбие и разтроши едри буци пръст останалите след плуга. Използва се също за окопаване в междуредията за унищожаване на плевелите. 

Фрезоването значително подобрява способността на почвата да поема и задържа дъждовната и поливна вода, ограничава се нейното изпаряване, улеснява се проникването на влагата в дълбочина. Подобрява също така въздушно-газовия и топлинен режим в почвата, което благоприятства развитието на растенията. Почвата се фрезова преди засяване, а междуредията се окопават периодично. 

Дори и в малката градина, където трактор не може да влезе, а дълбоката обработка се прави с права лопата (бел), мотофрезата е незаменима за ситно разбиване на буците. Използва се също така за вкопаване в почвата на внесен компост или оборски тор. Дори при малка 20–25 m² дворна оранжерия, фрезата е необходимост не само за подготовка на почвата за новия разсад, но и за разбиване на ситно на доставяния в чували оборски тор, който най-често е на буци. 

Мотофреза RaiderНай-важните изкисвания за правилен избор на мотофреза 

Ще се спрем на най-важните изисквания, за да ви дадем насоки, които ще ви бъдат от голяма полза, при избора на механизиран помощник за градината. 

На каква цена?

Цените на мотофрезите варират в много голям диапазон: от такива, които започват около 150 лв., до модели по няколко хиляди лева. Затова е важно ясно да определите какви пари сте склонни да инвестирате, както и за какви цели.

 От кой производител?

На пазара има много производители на мотофрези, които на свой ред предлагат цяла гама от всякакви модели. Заедно с това има и много любители на всяка марка, както и на различните модели. Накратко: колкото фирми и модели, толкова и мнения и препоръки за качество. 

Противно на мнения от преди няколко години, мотофрезите с китайски двигател, които се славят с по-добра цена, са с добро качество, стига машината да е правилно подбрана и да е преценено натоварването, на което ще бъде подложена. 

Марковите модели предлагат по-добри експлоатационни качества при по-голямо натоварване, но и на съответната цена.

 Електрическа или с двигател с вътрешно горене?

Мотофрезите се делят на два големи класа, според вида си на задвижване: с електрически двигател и с двигател с вътрешно горене – съответно може да бъде бензинов или дизелов. 

Електрическите фрези са подходящи за по-леки дейности, а ограничението на кабела предполага работа около електрифицирано място, най-често около вилата или селската къща. Отлични са за работа в цветни градини и малки зеленчукови градини. Работната площ е до 30 см. Предимствата са ниското тегло и ниво на шум. Липсата на газове ги прави удобни и за работа в парници. Не на последно място, удобни за работа и от жени. 

Машините с двигател на бензин (или дизел) са доста по-мощни, но съответно са и по-тежки, нуждаят се от допълнително обслужване, по-шумни са. За сметка на това към тях може да се закача допълнителен инвентар като браздир, загърлячи, роторни косачки, пръскачки, механизирано изваждане на картофи и други кореноплодни, дори за теглене на ремарке. Работната ширина може да достигне до 100 см. Всички тези фактори правят мотофрезите с гориво подходящи за по-големи градини. 

С какъв инвентар?

Запитайте се съвсем практично: ще ви е ли необходим допълнителния инвентар, който идва с по-скъпите модели и съответно добавя към цената? Имате ли намерение да използвате ремарке, за което ще е необходима по-мощна мотофреза?

За да не давате пари за нещо, което няма да използвате, добре е да сте наясно със своите нужди и начин на ползване на мотофрезата.

Мотофрезите, които могат да теглят ремарке притежават скорости и са с мощност 5-7 конски сили. Това са сериозни машини, които са предназначени и за прикачане на допълнителен инвентар, който изредихме по-горе. Към тях задължително трябва да има и гумени колела, които често се предлагат към машите от този клас. Ако имате намерение често да превозвате различни товари, било то вътре във вашето стопанство или пък извън него, тогава определено имате нужда от подобна мотофреза. Във всички останали случаи можете да спестите от окомплектовка, ако нямате нужда от нея. 

Мотофрезите на Gardenia са сред най-предпочитаните от нашите клиенти

За каква по големина градина?

Освен площта на градината, добре е да се съобразите и с вида на почвата, която ще обработвате. По-глинестите и каменисти почви изискват по-мощна машина и може да се окаже, че електрическата фреза не е достатъчно мощна в някои случаи. 

Гаранционно обслужване.

Не на последно място, трябва да се осведомите и за гаранционното и извънгаранционно обслужване на мотофрезата. Може да съберете мнения и за нейните експлоатационни качества от хора, които вече я ползват, но както споменахме вече, имайте предвид, че всеки хвали своето, а и често ще попаднете на коренно противоположни мнения. 

Разгледайте офертите в нашия онлайн магазин. Преценете дали описаните характеристики ви удовлетворяват. Освен на сайта ни, можете да направите покупка и от наш магазин. При онлайн покупка, ще докараме мотофрезата до желан от вас адрес. Следете офертите ни, постоянно пускаме промоционални цени и изгодни предложения, особено в пролетно-есенния период. 

Винаги можете да отправите запитване и към нас, с радост ще се отзовем!

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: