Как да изберем нов бойлер?

Старият ви бойлер се е развалил, решили сте да правите ремонт в банята или имате нов дом, за обзавеждане? И в трите случая ви се налага да закупите нов бойлер, а нямате никаква идея, как да подходите. Ето някои от възможните сценарии:

1. Бихте могли да заложите на изпитаната марка, която сте ползвали дълги години. Но пък дали не са излезли по-добри марки на пазара?

2. Консултирате се с колега или приятел „разбирач“, обаче не сте убедени в неговата компетентност.

3. Правите проучване онлайн, за да сравните цените и параметрите на предлаганите на пазара бойлери.

4. Отивате в най-близкия магазин, за да получите компетентно мнение от продавач консултант.

5. Четете коментари от потребители в интернет, които са толкова противоречиви, че ви объркват още повече.

6. Доверявате се на рекламите и купувате марката, която най-много ви се е набила в главата.

Не си губете излишно времето и енергията. За да ви помогнем, ще ви дадем няколко практически съвета.

Относно търговските условия, критериите, които трябва да вземете под внимание са:

  • Цена
  • Гаранция
  • Възможност за монтаж и цена на монтажа
  • Сервизно обезпечение
  • Начин на доставка

Как да изберем нов бойлер?

Относно експлоатационните характеристики – обърнете внимание на следните:

1. Икономичност

Критерият тук е топлинни загуби за 24 часа. Основното предназначение на бойлера е да загрява водата и да я задържа дълго време топла. Това зависи от вида и дебелината на топлоизолационния слой.

Например за загряване на водата в бойлер с обем 80 литра до 75 градуса се акумулират около 6 kWh енергия. Препоръчителната норма за топлинни загуби за такъв бойлер е приблизително 1,2 kWh за 24 часа. Това означава, че загубата през изолацията за едно денонощие е 20%.

При бойлерите Елдом с изолация  4 см загубите за 24 часа са 0,85 kWh или 14%, а при тези с 3 см изолация 1,1 kWh или 18%. При масови бойлери с изолация до 2 см, загубите са 1,50 kWh или 25%. Говорим за разлика между 7 и 13% от консумираната от бойлера енергия.

За една година средната консумация е равна на 365 дни умножено по 6 kWh,  при цена от 0,2088 лв за kWh, това прави 457 лв. Средно 10% разлика в изолациите икономисва 46 лв годишно. Това значи, че бойлер с добра изолация възвръща инвестираните за него средства преди още да е изтекъл петгодишния гаранционен срок.

Пенополиуретанът е най-добрата изолация за бойлери. Има различни видове пенополиуретан с различен коефициент на топлопроводност λ  в диапазона 0,02 – 0,035 W/ м К°.

Пенополиуретанът, който Елдом използва е с един от най-добрите коефициенти λ = 0,023. Освен това този пенополиуретан не променя параметрите си съществено с течение на времето, за разлика от други изолации, които за 3 години експлоатация могат да влошат параметрите си до 30%.

Равномерното разпределение на полиуретановата пяна около водосъдържателя също е от съществено значение. Как да установите това? Ако ваши приятели имат бойлер, какъвто и вие сте харесали, при възможност пипнете кожуха му, когато водата в него е загрята. Ако усетите приятно затопляне – това значи, че резпределението не е добро.

Електронното управление дава възможност за допълнителни икономии на електроенергия до 15%. Съвременните модели бойлери с микропроцесорно управление разполагат с интелигентен софтуер за оптимизиране на работата, програмиране за включване само в нискотарифни часови зони и т.н.

2. Сигурност

Бойлерът е електрически уред, който работи под високо налягане, което изисква отговорно отношение при избора и експлоатация му. Сигурният бойлер притежава голям брой защити: от превишено налягане, от прегряване, от замръзване, от корозия, от натрупване на варовик, от протичане, от утечки на ток, от отклонения в напрежението и други. Уверете се в наличността на всички тези защити преди да закупите бойлер. „Гръмналите“ бойлери от новините са резултат от „икономисани“ от производителя защити или некомпетентна намеса на самозвани домашни майстори.

3. Дълъг срок на експлоатация

Добрият бойлер ще работи безпроблемно дълго време, преди да се наложи какъвто и да било ремонт.  Дългият живот на един бойлерзависи от качеството на използваните материали.

3.1. Качеството на емайловото покритие

Преди години водосъдържателите на бойлерите бяха поцинковани срещу корозия, но това не беше достатъчно ефективно. А и водата, контактувала с поцинкованата повърхност на водосъдържателя е вредна за човешкото здраве. Емайловото, или както някои го наричат стъклокерамично, покритие на водосъдържателя е от съществено значение за устойчивостта срещу упоритите корозионни процеси.

Емайлът във вид на течна или прахообразна субстанция се нанася по механичен начин по вътрешната повърхност на водосъдържателя. След изпичане в емайлови пещи, тази субстанция прилепва плътно към контактната с вода повърхност на вовосъдържателя. Така черната стомана, от която е изработен водосъдържателя е изолирана от агресивното въздействие на водата.

Емайловите фрити и глините, които се използват в световната практика при емайлиране са почти идентични. Добавянето обаче на някои компоненти във формулата на емайла повишава неговата устойчивост на високи температури. Такъв например е цирконият, който се използва при бойлерите Елдом.

3.2. Наличие на катодна защита и нейната ефикасност

Катодната защита се използва за допълнителна превенция против корозионни процеси във водосъдържателя. Активните елементи на защитата са един или два анодни протектора. Те най-често се изработват от специална магнезиева сплав. Разположени в противоположните краища на водосъдържателя, анодите незабележимо, но сигурно защитават целия му обем. Как става това?

Колкото и перфектно да е стъклокерамичното покритие, винаги има риск от появата на микро пори, както и на дефекти на местата на заваръчните шевове, където водата има достъп до основния метал. Тогава във водосъдържателя започват да протичат корозионни процеси.

Причината за корозията винаги се крие в разликата между потенциалите на метала, в конкретния случай черната стомана на водосъдъжателя, и околната му среда - меден електрически нагревател, неръждаема тръба, месингови муфи и др. Корозията представлява електрохимичен процес, при който по повърхността на метала възниква отнемане на материал. В резултат на това във водосъдържателя се появяват пробиви, които водят до протичане на бойлера.

Катодната защита от корозия е активен метод за защита и, за разлика от пасивните методи, атакува директно причината за проблема. Методът се основава на взаимозависимостта между потенциала и скоростта на развитие на корозията. Анодите също създават потенциал. Между тях и дефектната повърхност протичат много слаби токове, обратни на корозионните. Така катодната защита води до забавяне и при определени условия - до предотвратяване на корозията.

За ефективната работа на катодната защита е много важна и електропроводимостта на водата. При стойности над 200 µS, каквито са например твърдите води, защитата работи перфектно. При меки води с електропроводимост под 100 µS, каквато е водата в района на София, ефектът от работата на катодната защита намалява значително. За такива райони се препоръчват бойлери с неръждаем водосъдържател.

Размерът на анода е от съществено значение. Счита се, че 200 гр анодна маса при средно статистични параметри на водата, може да защитава успешно в течение на 3 години един квадратен метър емайлирана повърхност с не повече от 7 кв. см дефекти. От тази гледна точка 350 гр анодна маса  в бойлерите Елдом осигуряват наистина надеждна защита. При бойлерите с обем от 50 до 750 литра и при бойлерите със серпентини, където серпентината се явява своеобразен екран, след многократни тестове  в Елдом са стигнали до ефективното решение за ползване на защита с 2 анода. Всички бойлери със серпентини с вместимост от 50 до 750 л са оборудвани с 2 анодни протектора. Бойлерът 1000 л е оборудван с анод 3,5 кг, преминаващ по цялата височина на съда.   

Както вече споменахме, всички непокрити метални части разположени във вътрешната част на водосъдържателя пречат на работата на катодната защита. Анодът възприема тези части за дефект и концентрира защитата си върху тях, като не му остава „сила” да защитава бойлера и истинските дефекти. Ето защо в Елдом монтират пластмасова тръба  във водосъдържателя – според тях отлично техническо решение, относно взаимодействието с катодната защита и много добро като надеждност и дълготрайност.

Проверка на работата на антикорозионната защита чрез аноден тестер

В процеса на работа на катодната защита се губи част от масата на магнезиевия анод – той постепенно се стопява, затова и специалистите го наричат „жертвен анод“. Бойлерите Елдом осигуряват възможност да се оцени и замери работата на защитните аноди, поради изолирания монтаж на анода, както и здравата галванична връзка към корпуса посредством кабел, а не с директен контакт. Оценката за работата на катодната защита може да се направи от сервизен техник.

Има и друго, много по-удобно решение, посредством вграден в бойлера аноден тестер. Това е елементарен и евтин милиамперметър, който при натискане на бутон показва състоянието на анодните протектори. Ако индикаторът е в зелената зона, това означава, че протичат антикорозионни токове. Показването на червената зона означава, че анодът трябва да се смени. Манипулацията по смяна на анод е бърза и евтина, но увеличава живота на вашия бойлер с поне още 3 години.

3.3. Качество на електрическия нагревателен елемент

Електрическият тръбен нагревател е сърцето на всеки електрически бойлер. За да гарантират и контролират качеството на нагревателите, които влагат в своите уреди, от края на 2009 година Елдом въвеждат в експлоатация линия от последно поколение, която позволява максимален автоматизиран контрол на производство на възлови операционни точки:

  • Проверка на качеството на заварките на тръбата посредством вихрови токове
  • Проверка на заварката на спиралата към твърд извод чрез автоматичен контрол на параметрите
  • Тест за диелектрична якост след пълнене преди редуциране на диаметъра на тръбата
  • Проверка във водна среда – за херметизацията на нагревателя
  • Проверка за утечен ток
  • Цялостна проверка на стенд за краен контрол, в това число: повторен тест за диелектрична якост, проверка за утечен ток, тест на мощността на нагревателя

 

Всички материали, които Елдом използва, са с гарантирано качество, доставени от водещи фирми

  • Съпротивителният проводник е от специална хром-никелова сплав на Кanthal. Използваният Кантал D позволява температура на загряване до 1300 градуса. За температурния режим, при който работят техните нагреватели, той е презастрахован с 40% диапазон.
  • Залагат на безупречна изолация от магнезиев окис (MgO), който е значително по-добър изолатор от кварцовия пясък, използван в много от масовите нагревателни елементи. MgO клас Н с 99,97% чистота, която позволява диелектричните характеристики на нагревателя да се запазят дори при температури от 1300 градуса.
  • Tвърд извод (pin) от специална стомана с никелово покритие.
  • За херметизиране на нагревателите в Елдом използват специална марка епоксидна смола – много по-качествено решение от масово използвания силикон, чиито характеристики с течение на времето се влошават, а това води до опасно разхерметизиране на нагревателя.
  • Kерамични изолационни втулки, а не пластмасови.
  • Медните тръби за техните нагреватели са калибровани с много висока степен на точност и се доставят от германска фирма.
  • Тръбите от неръждаема стомана изработват сами. Използват марка 321S с високо съдържание на легиращи добавки (NiCr и Мо), изключително устойчива за работа във водна и въздушна среда.

Нагревателите на Елдом са конструирани с по-голяма дължина и по-дълга студена зона. Въпреки, по-високия разход на скъпи материали, това осигурява на клиента:

  • По-голям ресурс и по-дълъг живот на нагревателя, поради по-ниското натоварване, респективно по-малък стрес, на тръбата и спиралата.
  • Висока устойчивост дори при неправилна употреба на уреда, в който са монтирани.
  • Устойчивост срещу варовити води. Отдалечеността на зоната на нагряване предпазва гуми, втулки и уплътнителните елементи на фланеца от натрупване на котлен камък.

Нагревателите в уредите Елдом са произведени в съответствие с БДС EN60335, част 1 и са апробирани в сертифицирана лаборатория на SGS.

Може би тук е мястото да внесем яснота по въпроса с мощността на нагревателите и разходите за електроенергия. Погрешно е схващането, че колкото по-малка е мощността на електрическия нагревател, толкова по-икономичен е бойлерът. Топлинната енергия, която отдава един нагревател е равна на консумираната електрическа енергия. На един нагревател от 2kW му трябва повече време, за да загрее 80 литра вода, отколкото на нагревател с мощност 3kW. Разходът на електрическа енергия обаче е един и същ.

Как да изберем нов бойлер?

4. Лесен монтаж

Бойлерите Елдом безпроблемно се монтират на мястото на старите бойлери, защото междуосевото разстояние между гнездата на носачите е 240 мм, каквото е и на традиционните бойлери.

Лесно се свързват към водоснабдителната мрежа и електрическата инсталация, и могат да се монтират на всякакви стени, в това число и гипскартон. За улеснение на клиентите, на транспортната опаковка на всеки бойлер има отпечатан шаблон за окачване.

 

5. Какъв да бъде бойлера - емайлиран или неръждаем?

В много региони на България има агресивни води, които увреждат водосъдържателите от черна стомана. Ето защо в последните години все по-често се използват корозионноустойчиви стомани или още наричани неръждаеми стомани в производството на бойлери.

При производството на всички неръждаеми водосъдържатели Елдом използват една от най-подходящите марки стомана AISI 316L. Освен дълъг живот на уреда, това гарантира безупречна хигиена и запазва питейните качества на водата.

AISI 316L е немагнитна, с висока якост и корозионна устойчивост, има висока пластичност, ниска граница на провлачване, както и добра заваряемост. Този вид стомана е с приблизителен състав 16-18% Cr (хром), 11-14% Ni (никел) и 2-2,5% Мо (молибден), добавен за повишаване на корозионната устойчивост.

Позната е още като хирургическа стомана, а повърхността на изработените от нея изделия остава чиста и блестяща по време на целия им експлоатационен живот, без да оказва вредно влияние на човешкия организъм. Използва се при изработката на уреди, които имат пряк допир до хранителни продукти, питейна вода или продукти, които влизат в контакт с човешкото тяло.

Елдом предлагат богата гама неръждаеми бойлери

  • Електрически бойлери за вертикален и хоризонтален монтаж с обем от 80, 150 и 200 литра
  • Стоящи електрически бойлери с вместимост от 150, 200 и 300 литра
  • Бойлери с един и два топлообменника с вместимост 80, 100, 120, 150, 200, 300, 500, 750, 1000, 1500 и 2000 литра, използващи алтернативни източници на енергия от слънчев колектор, котел, камина, термопомпа
  • Буферни съдове с обем от 80, 120, 200, 300, 500, 750 и 1000 литра с неръждаем водосъдържател

Как да изберем нов бойлер?

Повече от десетилетие Елдом инвестират в развиването на продуктова линия комбинирани бойлери и буферни съдове Eldom Green Line. Моделите с един или два топлообменника се включват към инсталации, ползващи алтернативни източници на енергия: термопомпа, слънчев колектор през лятото, локална отоплителна инсталация през зимата. Така електрическият нагревател, се включва само когато алтернативният енергоизточник не е достатъчен за получаване на желаната температура на водата.

Всички комбинирани неръждаеми модели водонагреватели Eldom Green Line са оборудвани с иновативна гофрирана серпентина от неръждаема стомана, с която се постига 15% по-добър топлообмен в сравнение с традиционните тръбни серпентини.

Гофрираните серпентини при бойлерите с неръждаем водосъдържател също са изработени от киселинноустойчива високолегирана неръждаема стомана марка 316L. Те са с по-голяма топлообменна площ,  по-бърз и директен топлообмен и липса на отлагане на варовик поради тяхната гъвкавост.

В София и голяма част от Югозападна България водата е много мека - с много ниско съдържание на калций и магнезий. В този случай не се образува котлен камък, но има проблем с агресивното действие на меката вода, която има леко изразен киселинен ефект и върху самия нагревател.

От друга страна меката вода има много ниска електропроводимост, поради което магнезиевият анод не отдава масата си върху вътрешната повърхност на водосъдържателя  и не се осъществява необходимата електролиза за защитата на емайловото покритие от корозия.

За регионите със силно варовити и меки води Елдом са разработили бойлерите от серията Еврика със сухи тръбни нагреватели.

Как да изберем нов бойлер?

Сухи тръбни нагреватели се наричат нагревателните елементи на бойлера, които не са в директен контакт с водата, а са поставени в оптимално проектирани тръби, през които топлоотдават. Чрез тях се осигурява директен топлообмен, без да има значителни топлинни загуби. Енергийната им характеристика и ефективност на нагряване са сходни с тези на стандартните потопени тръбни нагреватели, но тъй като не влизат в пряк досег с агресивни води, техният живот е значително по-дълъг.

Елдом Еврика със сух тръбен нагревател е универсално решение дори когато:

  • Водата от водопроводната мрежа е с високо съдържание на варовик и предполага отделяне на голямо количество котлен камък
  • Водата е много мека и поради агресивното й действие се наблюдава  корозионен ефект върху самия нагревател

Ето някои от основните предимства на бойлерите Елдом Еврика при решаване на подобни проблеми:

  • Нагревателният елемент няма директен допир с водата - водата се затопля през стоманена емайлирана тръба, в която се поставя нагревателя. Поради оптимално подбраната мощност на нагревателите от 2 kW, върху новото емайлово покритие на бойлерите Елдом се отлага много по-малко количество варовик (котлен камък). Той не се натрупва, а се отделя и се утаява на дъното на водосъдържателя. Отсъствието на варовик върху тръбата запазва ефективността на нагряване на водата за целия експлоатационен период.
  • Ефективна защита от корозия - емайлираната тръба, в която нагревателят е поставен плътно, става част от цялостно емайлираната вътрешна повърхност на водосъдържателя, която ефективно се защитава от двата анода с увеличена маса при бойлерите Елдом Еврика.
  • Двоен електрически ключ - бойлерите Елдом Еврика имат двоен електрически ключ за степенно включване на двата нагревателни елемента, което оптимизира режима на затопляне на водата.
  • Енергийна ефективност - сухите тръбни нагреватели при бойлерите Елдом Еврика запазват енергийната ефективност при затопляне на водата, за разлика от керамичните сухи нагреватели, заради уплътнения монтаж на нагревателния елемент в емайлираната тръба.
  • Изключително лесен ремонт - при подмяна на нагревателя не се налага източване на бойлера.

Как да изберем нов бойлер?

6. Бойлери със серпентини

В условия на постоянно поскъпващи цени на електрическата енергия много хора се ориентират към бойлери, използващи алтернативни източници на енергия – котел, камина, слънчев колектор, термопомпа и т.н.

Основно предимство на този тип водонагреватели е, че в процеса на експлоатиране на алтернативния енергоизточник почти или изобщо не се налага използването на електричество. Дори моделите с два топлообменника позволяват при рационален режим на използване на енергоизточниците този ефект да бъде целогодишен.

Какъв модел комбиниран бойлер е удачен във вашия случай?

Приложение на бойлери с горна серпентина

Серпентините, свързани с високомощни източници на енергия, като котли и камини, са по-ефективни, разположени в по-горния край на бойлера. При това не се акумулира топлина в целия обем на бойлера, но уредът влиза в проточен режим и дава на практика неограничено количество топла вода. Лабораторията на Елдом измерва следния бойлер:  80л М2 Т, свързан към 12 kW газов проточен котел, с температура на топлоносителя 75 градуса и дебит на помпата 1 куб. м / час. В продължение на 3 часа е консумирана топла вода с температура 48 градуса и дебит 5 л/мин., след което опитът е преустановен, понеже няма промяна в резултата.

Бойлери с ниско разположена серпентина

Обратно, при маломощни източници на топлина, каквито се явяват слънчевите колектори, е необходимо серпентината да бъде разположена в долния край на бойлера или да изпълва целия му обем, за да се загрява колкото се може по-голямо количество вода, ползвайки акумулиращия ефект и добрата изолация на бойлера.

Бойлери с паралелно разположени серпентини

Този модел е с два паралелно разположени топлообменника за комбинирано използване на два топлоизточника. Серпентините са разположени в целия обем на уреда с цел максимална ефективност при загряване на водата, независимо от сезона.

Във всички случаи, за да има топлообмен трябва да има разлика в температурите. Ако температурата на топлоносителя е например 50 градуса и температурата на бойлера също 50 градуса, топлообмен няма да има, каквато и да е серпентината. Основното правило тук е: колкото по-голямо ΔТ – толкова е по-голям топлообмена. Така че мощността на топлообменника и получената топла вода – това са интегрални величини и не трябва тези параметри да се обявяват и сравняват моментно и едностранчиво.

Бойлерите с две серпентини комбинират и двете възможности.

Бойлерите със серпентини се подчиняват на изискванията на стандарти, различни от стандартите, приложими за електрическите бойлери.

Стандартите за електрическите бойлери са:

  • EN 60335-1:2003 + А1:2005+А11:2005 – стандарт за безопасност, част от Директива 2006/95/ЕС
  • EN 60335-2-21:2003+А1:2005 – касае акумулиращи водонагреватели
  • EN 55014-1:2002+А1:2002 / EN 55014-2:1999+А1:2002 / EN 61000-3-3:2000 - група стандарти, касаещи електромагнитната съвместимост на продуктите, съгласно Директива 2004/108/ЕС

Стандарти за бойлери със серпентини:

  • EN 12897:2006 – Водоснабдяване - изисквания за индиректно нагрявани резервоари без вентилация (затворени) за вода

Касае надеждността, безопасността, функционалността и топлинните загуби на бойлерите. Изпитват се на циклично натоварване при повишено и динамично променящо се налягане. Изпитват се параметрите на серпентината и топлообмена, като същевременно се поставят норми, които трябва да се покрият от конструкцията на бойлера.

  • EN 60379:2005 – Методи за измерване параметрите на водосъдържатели с електрически нагреватели за домакински цели

Вторият стандарт се отнася за топлинните загуби и методиката за тяхното изчисление, както и други параметри, като коефициент на смесване, КПД.

Естествено, ако водонагревателите са комбинирани, трябва да отговарят и на двете групи стандарти.

Обърнете внимания дали бойлерът, който желаете да закупите има декларация за съответствие на тези стандарти.  

Как да изберем нов бойлер?

Ако и след цялата тази информация, все още ви е трудно да вземете решение, ще си позволим да ви дадем един жокер – Eldom Galant. Трите нови бойлера на Елдом от серията Galant съвсем скоро излязаха от заводите на компанията и притежават едни от най-добрите характеристики сред плоските бойлери на пазара. Те са с два нагревателя с мощност 2.1kW и 1,2kW, които могат да работят както поотделно, така и заедно, за да ви осигурят топла вода за отрицателно време; могат да се монтират както вертикално, така и хоризонтално; разполагат с интелигентно електронно управление, което се грижи за комфорта ви и в същото време пести електроенергия, а стилният им дизайн говори сам за себе си. 

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: