Хоризонтален или вертикален бойлер да изберем

Обзавеждането на новото жилище има два аспекта. Единият е естетическият, който е свързан с онези мебели и уреди, заради които с удоволствие обикаляме магазините.

Другият е практическият. Той се отнася до онези уреди, които имат най-вече практическа полза и без които един дом не може. Един такъв е бойлерът.

Едва ли много хора намират избирането на бойлер за вълнуващо, но това не означава, че не трябва да се информираме подробно, преди да се спрем на този, който ще е най-подходящ.

Има няколко фактора, които е необходимо да съобразим. Сред тях са гаранцията, цената и нуждите, за които ще използваме бойлера. Има обаче и още една дилема – хоризонталният или вертикалният бойлер е по-добрата опция.

Кой е по-добрият вариант

Инвестирането в качествен бойлер е задължително, когато искате той да издържи дълго време, без да се налага да го поправяте или да го подменяте с нов. Обикновено свързваме качеството с високата цена. Тази асоциация обаче не е от най-правилните, тъй като можете да намерите добър бойлер на разумна цена.

Както вече казахме, има много фактори, които трябва да вземете предвид, преди да закупите определен бойлер. Според начина на монтаж той може да се разположи вертикално или хоризонтално.

От голямо значение е да знаете какви са основните предимства и недостатъци на двата вида, за да можете да направите правилният избор. Първо ще разгледаме характеристиките на вертикалния.

Повечето бойлери, които ще видите в домовете на български семейства, са точно от този тип. Това не е случайно, тъй като са много лесни за монтиране, а и са на достъпна цена. Достатъчно енергоефективни са, за да не бъдат сметките ви за ток баснословни.

Друго тяхно предимство е добрата температурна стратификация – разслояване на водата на слоеве, които играят ролята на бариери пред сместването на водата. Хоризонталния, от друга страна, няма това предимство.

Основният минус на вертикалните бойлери обаче е, че заемат по-голямо пространство. Ако нямате много място, вероятно те не са добър избор за вас. Това ни довежда и до плюсовете на хоризонталните бойлери.

Те са перфектни, когато сте ограничени откъм пространство или искате да го използвате за други цели. Няма някакви специфични особености, свързани с инсталацията им. Освен това загряват водата по-бързо, а това ги прави перфектен избор за многочленни семейства.

Когато избирате по какъв начин да бъде монтиран бойлерът, трябва да ви води главно свободното място, което имате. Ако обаче то не е проблем за вас, няма какво друго да ви притеснява. В такива случаи е по-важно да се фокусирате върху други фактори.

За какво друго да внимаваме

Ще разгледаме три основни фактора, които са важни при избирането на бойлери. Първият е вместимостта. Обикновено тя се диктува от потреблението – колко често и за какви нужди ще се използва бойлерът.

Вторият е мощността. От нея зависи времето на загряване, както и изразходването на електрическа енергия. За да можете да инсталирате бойлер, който има по-голяма мощност, трябва да имате и електрическа мрежа, която да се справи с натоварването.

Третият е гаранцията. Препоръчително е да изберете бойлер, чиято гаранция е с по-дълъг срок. Всичко се случва. Дори и най-качествените уреди могат да се повредят внезапно, а на никого не му се иска да има излишни разходи, нали?

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: