7 еко идеи за по-чист свят

Знаем, че темата за екологията вече е клише, и че проблемът трябва да се реши на глобално равнище, обаче нищо не ни пречи да започнем промяната днес от нас самите и да дадем добър пример на децата си.

Ако и вие сте от хората, които търсят оранжевите кофи, за да пратят за рециклиране чашата от кафето си, тези идеи могат да ви влязат в употреба.

Енергоспестяващи крушки и електроуреди

7 еко идеи за по-чист свят

Конвенционалните електроцентрали са едни от големите замърсители на околната средa, така че колкото по-малко електроенергия използваме, толкова по-малко вредим на планетата… и помагаме на месечния си бюджет. Елементарната подмяна на обикновените крушки с енергоспестяващи ще намали значително консумацията на електроенергия, да не говорим за едрата бяла техника като хладилници, печки и перални с висок клас на енергоспестяване.

Саниране на дома

Отоплението на дома през зимата и охлаждането през лятото поглъщат големи количества електроенергия, които могат да се минимизират с качествена дограма и добра топлоизолация. Добре санираните имоти поддържат постоянна вътрешна температура, осигурявайки комфорт на обитателите си, ниски сметки за електричество и минимално замърсяване за околната среда.

Соларна енергия

„Къща захранвана изцяло от соларна енергия“– в момента звучи фантастично, но дали ще е така след 50-60 години? Днес обаче можем да започнем със соларен панел на покрива, който да захранва бойлера ни целогодишно с енергия, както и всички останали соларни джаджи, които консумират само и единствено слънце.

Рециклиране

7 еко идеи за по-чист свят

Пластмасата е навсякъде около нас, а както всички знаем разграждането й отнема доста повече време от един човешки живот. Хартията, стъклото и метала, също могат да се преработят и да се използват отново. Цената на един или два допълнителни коша за отпадъци е нищожна в сравнение с ползата от рециклирането.

Компостери

В градовете е малко по-трудно, но ако живеете в къща, имате възможност да преработвате битовите си отпадъци с помощта на компостер и по този начин да намалите до минимум количеството смет, което домакинството ви изхвърля. Освен това готовият компост ще осигури ценни вещества за цветята и зеленчуците в градината ви, за да растат здрави и силни.

Пречиствателни станции

Когато канализацията не е опция, на помощ идват пречиствателните станции, които филтрират отпадните води от вашия имот, намалявайки до минимум вредното въздействие върху околната среда. С тяхна помощ ще избегнете нуждата от септична яма и неприятностите свързани с нея. Съвременните пречиствателни станции работят без електричество, а поддръжката им се състои в почистване един път в годината.

Алтернативен транспорт

7 еко идеи за по-чист свят

Слезте от автомобила и използвайте велосипед, тротинетка или друг начин за придвижване - поне за близките разстояния в квартала или града. Освен на околната среда ще помогнете на портфейла и сърдечната си система.

Няма да промените света за един ден, но нали знаете - всяко пътуване започва с една малка стъпка - направете я днес.

© Developed by CommerceLab