10 съвета за напояване на градината

Правилното напояване е наистина важно. Независимо дали имате няколко саксии на балкона или голям двор с градина, начинът по който поливате растенията е от съществено значение за техния растеж. Става въпрос за детайлите от рода на температурата на водата или часът на поливане, които определят до голяма степен, дали вашите зелени приятели ще се чувстват добре или напротив.  Ето няколко ценни съвета.

10 съвета за напояване на градината

1. Поливайте сутрин или вечер

Най-добре е да поливате растенията сутрин или вечер, защото тогава е по-хладно, и по-малка част от водата ще се изпари.

2. Поливайте по-рядко, но обилно

По-полезно е да поливате градината по-рядко, но по-обилно. Това стимулира растежа на кореновата система и вместо да останат близо до повърхността на почвата, корените проникват по-дълбоко, което ги прави по-устойчиви при липса на вода.

3. Поливайте близо до почвата и пазете листата сухи

Не мокрете листата на растенията, защото мокрите листа са по-склонни към болести. Ако пък намокрите листата през слънчев летен ден, те могат да изгорят и да станат на петна.

4. Температурата на водата

Температурата на водата, с която поливате трябва да е същата като тази на околната среда, в противен случай, растенията може да преживеят температурен шок, който да доведе до увреждане.

5. Не прекалявайте с поливането

Прекаленото поливане може да доведе до изгниване на кореновата система. Изчакайте почвате да изсъхне преди да полеете отново.

10 съвета за напояване на градината

6. Дъждовна вода

Дъждовната вода е много подходяща за поливане, защото не съдържа варовик. Освен това е безплатна и можете да я събирате директно от отводнителната система на покрива на къщата в голям бидон или друг съд.

10 съвета за напояване на градината

7. Лейка

Лейката е идеална за поливане на малки градинки или растенията на балкона. Повечето лейки на пазара са с удобна форма и задължителен душ накрайник, който осигурява нежно поливане, без да отмива почвата. Когато работите с лейка е добре да я пълните след всяко поливане, за да може водата в нея да се стопли до следващото поливане. 

10 съвета за напояване на градината

8. Маркуч

Градинският маркуч е добър вариант за поливане на средни по големина градини. Много са популярни комплектите маркуч с макара и дори с количка, които ви позволяват удобно да го транспортирате и съхранявате без опасност от оплитане и прегъване.

 10 съвета за напояване на градината

На пазара има и различни пистолети  и струйници за маркуч, които ви дават възможност да моделирате водния поток по различен начин, в зависимост от конкретните ви нужди.

9. Поливни системи

10 съвета за напояване на градината

Ако не разполагате с много свободно време е най-добре да автоматизирате процеса на поливането с помощта на модерна напоителна система. Някои от тези системи работят по предварително зададени програми, но разполагат със сензори за влажност и дъжд, които автоматично прекратяват поливането, когато почвата е достатъчно влажна. Друго тяхно преимущество е, че могат да работят дори когато сте на почивка или в командировка.

10. Капково напояване

Капковото напояване е метод, при който водата постепенно се подава в почвата,  в близост до корените на растенията посредством система от тръби или маркучи.

10 съвета за напояване на градинатаКапковото напояване е незаменим помощник на големите и средни производители на зеленчуци и други растения. Прилагането на този метод при тях увеличава и подобрява качеството на добивите, намалява заболяванията на растенията, позволява автоматично наторяване с разтворими торове, подавани директно през системата, спестява големи количества вода и електроенергия.

Не си мислете обаче, че капковото напояване е приоритет на големите производители в селското стопанство. Може да намерите комплекти за капково напояване за саксии, идеални за градинката на балкона или верандата. Те ще ви спестят време и усилия.

Дано сме ви били полезни. На praktis.bg ще намерите всичко необходимo за поддръжката на вашата градина.

« Назад
© Developed by CommerceLab
Praktis
Абонирайте се за нашите специални предложения: